Στήριξη Τραμπ στον Έλον Μασκ που άνοιξε παράνομα το εργοστάσιο της Tesla

Ο Έλον Μασκ, που αψήφησε τις τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου του Tesla στην Καλιφόρνια, παρά τις εντολές κλεισίματος στο πλαίσιο της καραντίνας για τον νέο κορονοϊό, έλαβε σήμερα τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Tesla ξεκινά την παραγωγή σήμερα, έναντι των κανόνων της κομητείας Αλαμίντα. Θα βρίσκομαι στις επάλξεις με όλον τον κόσμο. Εάν κάποιος συλληφθεί, ζητάω να είμαι εγώ αυτός, και μονάχα εγώ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο ιδρυτής του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σήμερα το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε στο πλευρό του Έλον Μασκ μέσω ενός tweet. «Η Καλιφόρνια θα πρέπει να επιτρέψει στην Tesla και τον Έλον Μασκ να ξανανοίξει το εργοστάσιο ΤΩΡΑ. Αυτό μπορεί να γίνει Σύντομα και με Ασφάλεια» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι τοπικές αρχές υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επιχειρήσεων που αψήφησαν τις διαταγές τους σε σχέση με την καραντίνα. Ο Τραμπ ανυπομονεί για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας και θέλει οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Καλιφόρνια εδώ και χρόνια για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και το θέμα της μετανάστευσης. Έχει δε συναντηθεί με τον Μασκ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας είχε πει στο CNBC ότι ο Μασκ είναι «μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες μας και πρέπει να προστατεύουμε τις ιδιοφυίες μας». Οι αμερικανικές πολιτείες και πόλεις πειραματίζονται με τους τρόπους με τους οποίους θα επανεκκινήσουν με ασφάλεια τις οικονομίες τους, αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού κατέστρεψε επιχειρήσεις και οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός της αγοράς εργασίας. Στη χώρα, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινούν την επαναλειτουργία των εργοστασίων τους, όπως στο Ντιτρόιτ, όπου θα ανοίξουν οι περισσότερες μονάδες την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μασκ απείλησε να φύγει από την Καλιφόρνια για το Τέξας ή τη Νεβάδα λόγω του κλεισίματος του εργοστασίου του. «Ειλικρινά, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Tesla θα μεταφέρει αμέσως την έδρα της και τα μελλοντικά σχέδιά της στο Τέξας ή τη Νεβάδα. Και εάν διατηρήσουμε κάποια κατασκευαστική δραστηριότητα στο Φρίμοντ, αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται» έλεγε το Σάββατο, κατηγορώντας τις τοπικές αρχές ότι είναι «παράλογες και αποκομμένες από την πραγματικότητα».

Η Tesla κατέθεσε αγωγή κατά της κομητείας Αλαμίντα, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της αντιβαίνει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και τους κανονισμούς της Καλιφόρνια όπου στις επιχειρήσεις που θεωρούνται «απαραίτητες» επιτρέπεται να λειτουργούν. «Πιστεύω, νομίζω και ελπίζω ότι θα τους επιτραπεί να επανεκκινήσουν την παραγωγή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσαμ.

Τη στήριξή του στον δισεκατομμυριούχο εξέφρασε, χθες, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. «Συμφωνώ με τον Έλον Μασκ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και κατασκευαστές στην Καλιφόρνια», είπε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ