Προειδοποίηση από το Ευρωπαικό Δικαστήριο στη Γερμανία για τη διαμάχη με την ΕΚΤ

Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020, που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύροςτων πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να πλήξουν την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη κατίσχυση του δικαίου της Ένωσης.

Μόνο έτσι δύναται να διασφαλισθεί η ισότητα των κρατών μέλων της Ενωσης, την οποία τα ίδια έχουν θεσμοθετήσει», τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «Το Δικαστήριο θα απόσχει κάθε περαιτέρω ανακοίνωσης για το θέμα αυτό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ευγενικά χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επισημαίνοντας επί της ουσίας ότι ο ευρωπαϊκός θεσμός δεν έχει να δώσει κανέναν λογαριασμό σε εθνικό θεσμό του είδους του.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό, που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τελεί υπό την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέστησε σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τη διαβεβαίωση ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπερισχύει, έδωσε στους ευρωβουλευτές ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ερωτηθείς αν η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα και να δημιουργήσει προηγούμενο.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ