Οδηγίες για την σταδιακή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων

Οδηγίες προς τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την επόμενη μέρα και την σταδιακή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων. 

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, οι οδοντίατροι μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη εκτέλεση των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Οι οδηγίες της ΕΟΟ αναφέρουν ότι τα ραντεβού πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μία ώρα και η οδηγία αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά.

Μάλιστα ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού: 1) αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, 2) αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και 3) αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Επίσης, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.

Τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή θα γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών.

Οι οδοντίατροι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «ζητάμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και ζητάμε από την κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα στήριξης του οδοντιατρικού κλάδου, διότι η διακοπή παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες οδοντιάτρους λόγω οικονομικής δυσπραγίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

www.real.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ