Νέα Υόρκη: Συναγερμός για το μυστηριώδες σύνδρομο που χτυπά παιδιά

Περίπου 100 περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν ένα μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο φέρεται να σχετίζεται με τον κορονοϊό, διερευνούν οι αμερικανικές αρχές.

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, το εν λόγω σύνδρομο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα κι έχει συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Kawasaki και το τοξικό σοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, τα παιδιά κάνουν έως και έξι εβδομάδες μετά την έκθεσή τους στον ιό να εμφανίσουν συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής, πέντε παιδιά έχουν πεθάνει από την ασθένεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ο κυβερνήτης Κουόμο κάλεσε τα νοσοκομεία να εξετάζουν κατά προτεραιότητα για τη νόσο Covid-19 τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησε από τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο αν το παιδί τους εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, καθηγήτρια Οξίρις Μπαρμπότ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το φλεγμονώδες σύνδρομο που φέρεται να σχετίζεται με τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια σε παιδιά. «Πρόκειται για κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα» αναφέρει η Επίτροπος Υγείας σε ανακοίνωσή της στους δημοσιογράφους.

Παιδίατροι και αξιωματούχοι σε θέματα υγείας έχουν παρατηρήσει «εργαστηριακές ενδείξεις φλεγμονής και ενδείξεις ανεπάρκειας σε ένα ή πολλαπλά όργανα». Αυτό συμβαίνει καθώς όταν τα νεφρά παύουν να λειτουργούν, προκαλείται σοκ το οποίο εξαντλεί την καρδιά.

Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές και οι ειδικοί λοιμωδών νοσημάτων ανέφεραν ότι ο ιός φαίνεται να μην προσβάλλει τα παιδιά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Έκτοτε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν, ακόμη κι αν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα που τείνουν να εντείνουν τα συμπτώματα. Τα περισσότερα παιδιά που εμφάνισαν το φλεγμονώδες που παραπέμπει στη νόσο Kawasaki είναι ηλικίας 5 έως 9 ετών.

Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά εκτός από υψηλό πυρετό, οίδημα των αιμοφόρων αγγείων, εξάνθημα, πόνο στο στομάχι και εμετούς.

«Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη θεραπεία του» προειδοποιεί η Αμερικανίδα Επίτροπος Υγείας. Παρότρυνε τους γονείς να ελέγξουν τα παιδιά τους για αντισώματα στον κορωνοϊό, στην περίπτωση που τα τεστ βγαίνουν αρνητικά όμως παρουσιάζουν συμπτώματα που θυμίζουν τη νόσο Καβασάκι. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τον επίμονο και υψηλό πυρετό, το εξάνθημα, τον πονόλαιμο και τα πρησμένα χέρια ή πόδια.

Οι γιατροί παρατηρούν ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο παρουσιάζεται μετά την ανάρρωση των παιδιών από τον κορωνοϊό. «Αν το ανακαλύψεις εγκαίρως και το θεραπεύσεις εγκαίρως, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του για τα παιδιά είναι αμελητέες», υποστηρίζει.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ