Μπαγκλαντές: Κρούσματα κορονοϊού σε καταυλισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια

Συναγερμός σε προσφυγικό καταυλισμό του Μπαγκλαντές όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται για έναν καταυλισμό στο νότιο Μπαγκλαντές όπου φιλοξενούνται πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές. Ένας Ροχίνγκια και άλλο ένα πρόσωπο βρέθηκαν θετικοί στην ασθένεια Covid – 19, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και έναν τοπικό αξιωματούχο.

Αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στους οποίους επικρατεί συνωστισμός μεγαλύτερος και από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. «Σήμερα (σ.σ. 14.05.2020) μεταφέρθηκαν στο κέντρο απομόνωσης αφού βρέθηκαν θετικοί», είπε ο Επίτροπος Μαχμπούμ Αλάμ Ταλούκντερ που είναι υπεύθυνος για την παροχή αρωγής και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Ο δεύτερος ασθενής προέρχεται από τον «φιλοξενούντα πληθυσμό», ένας όρος με τον οποίο περιγράφονται οι ντόπιοι που ζουν εκτός των καταυλισμών.

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται τα κρούσματα του Covid – 19 στο Μπλαγκλαντές που μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 18.863 ασθενείς και 283 θανάτους μεταξύ αυτών.

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία στους προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από το Κοξ Μπαζάρ. Εκτιμάται ότι 60.000 – 90.000 άνθρωποι στριμώχνονται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στους καταυλισμούς αυτούς, με πολυμελείς οικογένειες – ακόμη και δεκαμελείς – να ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Πάνω από 730.000 Ροχίνγκια έφτασαν στο Μπαγκλαντές από τη γειτονική Μιανμάρ στα τέλη του 2017 για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική καταστολή. Η Μιανμάρ κατηγορείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι αμύνονταν απέναντι σε ενόπλους Ροχίνγκια οι οποίοι επιτέθηκαν πρώτοι.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ