Μακρόν και Μέρκελ προτείνουν ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν σήμερα τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ  το οποίο θα μπορεί να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και περιοχές της Ευρώπης που πλήγηκαν σκληρότερα από την κρίση του κορονοϊού, μεταδίδει το  Reuters.

Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου, προσωρινού και στοχευμένου Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί, τα επόμενα χρόνια. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει 500 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από τον κορονοϊό.

Ο δύο ηγέτες πρότειναν επίσης η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το Ταμείο μέσω δανεισμού στο όνομα της Ε.Ε.

Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.

Επιχορηγήσεις, όχι δάνεια

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί εντός του πλασίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να δανειστεί στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο αξίας 2 τρισ. ευρώ το οποίο θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε δανεισμό της τάξης των 320 δισ. ευρώ στις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό μέγεθος του Ταμείου και το ύψος των επιχορηγήσεων συνεχίζονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντως έχει ζητήσει το νέο “Tαμείο Aνάκαμψης” της Ε.Ε. να είναι της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί “μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων ανάκαμψης” και να “διανεμηθεί μέσω δανείων και κυρίως μέσω επιχορηγήσεων και άμεσων πληρωμών για επενδύσεις και ίδια κεφάλαια”.

capital.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ