Κρατική επιδότηση 7,9 δισεκ. ρουβλίων στην Aeroflot εξαιτίας του COVID-19

Ο όμιλος της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους ενδέχεται να λάβει κρατική ενίσχυση έως και 7,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 99,2 εκ. ευρώ) ως μέρος ενός πακέτου στήριξης της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας για τις συνέπειες που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που απορρέουν από το κείμενο της κυβερνητικής απόφασης και τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.

Η ρωσική κυβέρνηση με απόφαση της που δόθηκε στην δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ περιγράφει την διαδικασία κατανομής των κρατικών επιδοτήσεων που θα δοθούν στις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ανέρχονται στα 23,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 291,5 εκ. ευρώ).

Ο όμιλος της Aeroflot, το 51,2% του οποίου ανήκει στο κράτος, ενώ το μερίδιο που ανήκει στην αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους προσεγγίζει το 50%, μπορεί να διεκδικήσει το ένα τρίτο των κρατικών επιδοτήσεων, με βάση την απόφαση. Τα υπόλοιπα 15 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 187 εκ. ευρώ) ενδέχεται να τα λάβουν άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η S7 Group, η UTair και η Ural Airlines.

Η Aeroflot και η απόφαση της κυβέρνησης

Η απόφαση της κυβέρνησης, υιοθετεί την έννοια «όμιλοι εταιρειών», οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν το 33,7% τους συνολικού ποσού της κρατικής επιδότησης. Ένας άλλος όρος προϋποθέτει ότι τουλάχιστον το 50% έστω και μιας αεροπορικής εταιρείας πρέπει να ανήκει στο κράτος, ενώ ο συνολικός αριθμός διακίνησης επιβατών του ομίλου θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια επιβάτες κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Στα κριτήρια αυτά ανταποκρίνεται μόνο ο όμιλος της Aeroflot, στον οποίον ανήκουν εκτός από την αεροπορική εταιρεία Aeroflot η αεροπορική εταιρείες Rossiya, Aurora και η εταιρεία χαμηλού κόστους Pobeda.

Σύμφωνα με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης το 60% των κρατικών επιδοτήσεων οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να το διαθέσουν για την καταβολή των μισθών στο προσωπικό τους, το 30% για πληρωμές αδειών λίζινγκ, το 10% για υπηρεσίες αεροδρομίου και πληρωμές που αφορούν τη στάθμευση αεροσκαφών και άλλες δραστηριότητες της εταιρείας.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση στις μετακινήσεις των επιβατών κατά 91,8%. Μετακινήθηκαν συνολικά στο διάστημα αυτό 771.200 επιβάτες, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsiya, επισημαίνοντας ότι η πτώση τον Μάρτιο στις μετακινήσεις επιβατών υπερέβη το 28%. Μέσω της Aeroflot τον Απρίλιο μετακινήθηκαν 147.700 επιβάτες, καταγράφοντας μείωση κατά 95,2%, ενώ μέσω της θυγατρικής της Rossiya’s μετακινήθηκαν 65.700 επιβάτες (μείωση 92,2%).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ