Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ασθενών σε ΑΧΕΠΑ και Αλεξάνδρα

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε ΑΧΕΠΑ και Αλεξάνδρα, καθώς ασυμπτωματικοί ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα προσήλθε την περασμένη Κυριακή ένας ασθενής, ο οποίος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και βρισκόταν σε κακή κατάσταση. Αμέσως έγινε η διασωλήνωσή του και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς δεν είχε συμπτώματα κορονοϊού και δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο περιστατικό. Ελήφθη, ωστόσο, δείγμα και την επόμενη ημέρα αποδείχθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Κατόπιν τούτου, 15 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο -επτά νοσηλευτές και έξι γιατροί- βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα.

Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα, μία 70χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στην Προπαιδευτική κλινική επί 10 ημέρες χωρίς κανένα σύμπτωμα, έκανε προεγχειρητικό έλεγχο και επρόκειτο να υποβληθεί σήμερα σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Στην ίδια κλινική μεταφέρθηκε πριν ημέρες ένας 81χρονος ασθενής από την κλινική όπου νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα, αφού το τεστ βγήκε αρνητικό. Ο ασθενής εισήχθη στις 28 Απριλίου. Στην Προπαιδευτική κλινική του έγινε και δεύτερο τεστ και διαπιστώθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. Ενδέχεται ο 81χρονος ασθενής να μετέφερε τον ιό. Πάνω από 40 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, τραυματιοφορείς κ.α.λ. κάνουν τεστ γιατί οι δύο θετικοί ασθενείς νοσηλεύονταν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις για πολλές ημέρες. Κανονικά, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βγουν σε καραντίνα γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμη και αρνητικά να βγουν τα τεστ σήμερα τι θα γίνει σε λίγες ημέρες -όπως συνέβη εξάλλου και με τον ασθενή. Τεστ γίνονται και στους υπόλοιπους πέντε ασθενείς της κλινικής.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αξιόπιστα γρήγορα τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται να χειρουργηθούν. Από την εισαγωγή τους θα πρέπει να μεσολαβούν κάποιες ημέρες νοσηλείας να επαναλαμβάνονται τα τεστ για κορονοϊό και μετά να χειρουργούνται. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι είναι απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία. Αυτό προϋποθέτει, ωστόσο, τα νοσοκομεία να διαθέτουν την υποδομή να κάνουν στα εργαστήρια τους τον έλεγχο για κορονοϊό και όχι να περιμένουν ένα 24ωρο ή και περισσότερο προκειμένου να βγει η εξέταση από άλλα εργαστήρια, καταλήγει.

 

enikos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ