Κορονοϊός: Ο Λευκός Οίκος μπλοκάρει την κατάθεση Φάουτσι στο Κονγκρέσο

Ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δεν θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που εξετάζει την αντίδραση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στην πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα) ο Λευκός Οίκος, κρίνοντας πως είναι «αντιπαραγωγικό» να καταθέτουν πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτές.

Ο Λευκός Οίκος διένειμε ανακοίνωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού εκπρόσωπος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που οργανώνει την ακρόαση δήλωσε ότι υπήρξε ενημέρωση από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ πως ο Φάουτσι δεν θα επιτραπεί να καταθέσει.

«Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει την ολιστική της αντίδραση στην COVID-19 (…) για να ‘ανοίξει’ με ασφάλεια και πάλι η Αμερική και για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου, είναι αντιπαραγωγικό πρόσωπα που εμπλέκονται στις προσπάθειες αυτές να εμφανίζονται σε ακροάσεις του Κογκρέσου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ. «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να γίνει η κατάθεση την κατάλληλη στιγμή».

Υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει προγράμματα υγείας είχε ζητήσει ο Φάουτσι να καταθέσει ενώπιον της στις 6 Μαΐου, εξήγησε ο εκπρόσωπός της Άιβαν Χόλαντερ.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς που συμμετέχουν στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, εξαιτίας των πρωτοβουλιών του σώματος για τη διερεύνηση δικών του πεπραγμένων ή ενεργειών της κυβέρνησής του, με αποκορύφωμα την παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία, που κατέληξε στην απαλλαγή του.

Ο 79χρονος Φάουτσι διατηρεί μια μάλλον περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ. Ο επιδημιολόγος, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, έχει κατά καιρούς διορθώσει ή αντικρούσει τον πρόεδρο σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, ή με συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, για θέματα όπως για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου, ή η πιθανότητα ο κορονοϊός να επιστρέψει το φθινόπωρο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ