Κορονοϊός: Μελέτες για περίπου 100 υποψήφια εμβόλια – Οι τρεις φάσεις

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο πεδίο της ανακάλυψης εμβολίων για τον κορονοϊό, με περίπου 100 μελέτες να ερευνούν την αποτελεσματικότητα κάποιων από αυτά. Μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο (φάση μελέτης 1 και 2) βρίσκονται ήδη εφτά εμβόλια που δοκιμάζονται σε εθελοντές, ενώ ένα ετοιμάζεται να εισέλθει σε φάση 3 που αφορά στη χορήγησή του σε αρκετά άτομα. Επίσης υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να διατεθούν πολλά εκατομμύρια δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους.  

Όπως επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι αρχικές κλινικές μελέτες φάσεως 1 και 2 έχουν ξεκινήσει για επτά  υποψήφια εμβόλια. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές (σταδιακά περισσότεροι συμμετέχοντες από την φάση 1 στη φάση 2) και εξετάζουν την παραγωγή αντισωμάτων αλλά και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες φάσης 1 κι 2 προχωράμε στην επόμενη που είναι η φάση 3. Τουλάχιστον μια από τις ομάδες ανάπτυξης υποψήφιου εμβολίου προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών της με μεγάλες μελέτες φάσεως 3 έως το τέλος του έτους. 

Αυτές οι μελέτες οι φάσεως 3 πέραν των ανωτέρων εξετάζουν συγκεκριμένη πλέον δόση εμβολίου για την ασφάλεια του και την αποτελεσματικότητα του στον γενικό πληθυσμό και γίνονται πριν την έγκριση του εμβολίου για κυκλοφορία από τις φαρμακευτικές αρχές. Συγκεκριμένα στη φάση 3 εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα. 

“Σ’ αυτές τι μελέτες δε γίνεται μια προσπάθεια ανταγωνισμού αλλά μια προσπάθεια συνένωσης των επιστημονικών προσπαθειών ώστε να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο. Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση η οποία αφορά τα εμβόλια σε ομάδες προτεραιότητας ου πληθυσμού, οι οποίες είναι αυξημένου κινδύνου. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεων μέχρι το τέλος του έτους” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. 

“Αυτή την στιγμή παρά κάποια θετικά αρχικά στοιχεία για τα εμβόλια από κάποιες επιστημονικές ομάδες όπως η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν μπορούμε να προβλέψουμε πιο θα είναι το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο. Η επιστημονική κοινότητα σε μια μη ανταγωνιστική κοινή επιστημονική προσπάθεια παλεύει για τον κοινό αυτό στόχο. Οι επιστημονικές συζητήσεις για το για ποιον θα συστήνεται ο εμβολιασμός και εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτεραιότητες π.χ. για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανάλογα με την διαθεσιμότητα του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει” συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Επίσης η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να καταλήγει σταδιακά πως παρατεταμένα θετικά τεστ (PCR) αφορούν τεχνικούς περιορισμούς στο ίδιο το διαγνωστικό τεστ όπως ανακοινώθηκε από μελέτη σε 263 περιπτώσεις της νόσου στην Νότια Κορέα. Τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου έχουν χρόνο ημίσεια ζωής έως και 3 μήνες και κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται με PCR 1-2 μήνες μετά την αρχική μόλυνση. 

Συγκεκριμένα στους ασθενείς πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμασία για την ανίχνευση ενεργού ιού που μπορεί να μεταδοθεί – η δοκιμασία της κυτταρικής καλλιέργειας – σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή χωρίς να αφορά τον πυρήνα. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη.

news247

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ