Κορονοϊός – εμβόλιο: Ευχάριστα νέα από την Οξφόρδη, η πιο υποσχόμενη έρευνα παγκοσμίως

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχετικά με τις έρευνες για το πειραματικό εμβόλιο που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19, όπως έδειξαν τα ευρήματα από μια μικρή μελέτη σε έξι πιθήκους.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά ευρήματα σχετικά με το εμβόλιο.

Πρόκειται για μελέτες που δεν έχουν υποστεί αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους που απαιτείται για δημοσίευση σε ιατρικά ή επιστημονικά περιοδικά. Η νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βασίζεται στον εμβολιασμό έξι μακάκων rhesus. Αυτοί οι πίθηκοι θεωρούνται καλοί αντιπρόσωποι για το πώς τα φάρμακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ανθρώπους, επειδή μοιράζονται την πλειονότητα των γονιδίων τους με τους ανθρώπους.

Στα ζώα χορηγήθηκε το ήμισυ της δόσης που εξετάζεται επί του παρόντος σε ανθρώπους. Αυτές οι δοκιμές ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου και περιλαμβάνουν περίπου 1.110 άτομα.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως τουλάχιστον μερικοί από τους πιθήκους ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό και όλα τα εμβολιασμένα ζώα είχαν ενδείξεις αντισωμάτων εντός 28 ημερών.

Επιπλέον, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο φαίνεται να έχει αποτρέψει την πνευμονία και άλλα πνευμονικά προβλήματα στα ζώα μετά την έκθεση τους στον κορονοϊό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα αποδειχθεί τελικά επιτυχές. Οι μελέτες σε ανθρώπους βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτή η ερευνητική ομάδα είναι μία από τις πολλές σε όλο τον κόσμο που εργάζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό για να βρει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Αλλά μέχρι στιγμής, το εμβόλιο της Οξφόρδης φαίνεται να προκρίνεται στο να γίνει το πρώτο εμβόλιο που θα είναι ευρέως προσβάσιμο, εάν αποδειχθεί ότι λειτουργεί.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης δήλωσαν ότι ελπίζουν να έχουν αρκετά δεδομένα για να δείξουν ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό έως τις αρχές Ιουνίου και προβλέπουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να παραχθεί έως τον Σεπτέμβριο.

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ