Η Παρασκευή, ο Επαμεινώνδας και η εγκυμονούσα Αγγελική – Η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Marfin

Πέρασαν 10 χρόνια και 4 μέρες από τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου.

Εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί.

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών) σήμερα, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ο εντοιχισμός πλακέτας, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις συμπολίτες μας, εργαζόμενοι της Marfin, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πολιτικών αρχηγών από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, στο σημείο θα καταθέσουν στεφάνια ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (9.30) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (10.30).

«Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός»

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.

«Σε αυτό το κτήριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε την μνήμη τους. Ποτέ ξανά», αναφέρει. 

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους. Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», δήλωσε η ΠτΔ εμφανώς συγκινημένη.

Την τελετή άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.

Η τελετή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, συγγενείς των θυμάτων αλλά και αρκετοί από τους επιζώντες.

Ξέσπασε κόντρα

Στο μεταξύ κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις αποζημειώσεις των συγγενών των θυμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Δημόσιο παραιτείται της αναίρεσης στην απόφαση της Δικαιοσύνης για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναμένεται, να λάβουν αποζημίωση 2,24 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέτσας: Επενδύουν στο μίσος και τον διχασμό

Ο Στέλιος Πέτσας – λίγο μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – με δήλωσή του εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το 2020 δεν είναι 2010»: «Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin. Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις. Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε στο ζήτημα σημειώνοντας ότι «αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν».

«Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει; Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, που ακόμη και στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν επιχειρεί να εξαγάγει πολιτική υπεραξία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ