Η Ισπανία κατέγραψε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό από τα μέσα Μαρτίου

Η Ισπανία κατέγραψε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό από τα μέσα Μαρτίου, καθώς ο μισός πληθυσμός ετοιμάζεται για τη χαλάρωση ενός από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων, 143 από 179 χθες, είναι ο χαμηλότερος από τις 18 Μαρτίου.

«Συνεχίζουμε με την πτωτική τάση που είχε καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες», είπε.

Συνολικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 26.621 από 26.478 χθες και εκείνος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 224.390 από 223.578 μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Περίπου το 51% του πληθυσμού θα προχωρήσει αύριο, Δευτέρα, στη Φάση 1 ενός σχεδίου χαλάρωσης που αποτελείται από τέσσερα στάδια, αφού η κυβέρνηση καθόρισε ποιες περιοχές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει σημαντική χαλάρωση των μέτρων, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων και τις μετακινήσεις πολιτών εντός της περιφέρειας όπου κατοικούν.

Σε περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια όπως τα νησιά των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα ανοίξουν με μειωμένη δυναμικότητα, και τα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Όμως οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, δεν πληρούν προς το παρόν τα κριτήρια για χαλάρωση των περιορισμών και θα παραμείνουν στη Φάση 0.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις σε ορισμένες περιοχές που δεν επιτρέπεται να περάσουν πλήρως στη Φάση 1, περιλαμβανομένης της Ανδαλουσίας και της Μαδρίτης, επέκριναν σφόδρα την απόφαση αυτή.

«Είναι ένα πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo.

«Αν όλα συνεχιστούν όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, αυτός ο ιός θα εξακολουθήσει να είναι εδώ από ένα έως δύο χρόνια, άρα εφόσον είναι μια μακρά πορεία για τις υπηρεσίες υγείας πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση.»

Ποδηλάτες, τζόγκερ και περιπατητές, πολλοί φορώντας μάσκες, γέμισαν τις γέφυρες και τους δρόμους γύρω από το πάρκο Madrid Rio σήμερα το πρωί, ενώ το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό.

«Η Μαδρίτη είναι ακόμη στη Φάση 0, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη Φάση 1 αύριο και νομίζω πως είναι η σωστή απόφαση. Δεν νομίζω πως η Μαδρίτη είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάρτον, 53 ετών, από τη Σκωτία, ο οποίος ζει στη Μαδρίτη 20 χρόνια.

«Είναι ατυχία, είναι αρκετά λυπηρό και θα πρέπει απλώς να ανεχθούμε άλλη μια εβδομάδα περιορισμών και lockdown», πρόσθεσε.

 

Η Ισπανία κατέγραψε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό από τα μέσα Μαρτίου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ