Ζεεχόφερ: Μέχρι στιγμής καμία συμφωνία με την Ελλάδα για ελεύθερη μετακίνηση

Για τους Έλληνες παραμένουν τα γερμανικά σύνορα κλειστά. Καμία συνεννόηση με την Ελλάδα για ελεύθερη μετακίνηση. Κλειστά επί της αρχής τα γερμανικά σύνορα ως τις 15 Ιουνίου για όλους – με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να απαγορεύεται η είσοδος στη Γερμανία για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο ερωτηθείς από τη Deutsche Welle κατά πόσο έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα απάντησε: Δεν έχει προβλεφθεί κάτι ιδιαίτερο. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής μια συμφωνία. Αναφορικά με την Ιταλία και την Ισπανία, επίσης σημαντικοί προορισμοί γερμανών τουριστών, ο Χ. Ζέεχοφερ τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να επιτραπεί η είσοδος ταξιδιωτών από αυτές τις χώρες στη Γερμανία. 

Όπως επεσήμανε, η ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που προειδοποιεί για ταξίδια στο εξωτερικό ως τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι σκοπεύει σταδιακά να καταργήσει αυτή την προειδοποίηση ξεκινώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα άφησε όμως να εννοηθεί ότι η απόφαση για ακύρωση της οδηγίας θα αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά – πλην εξαιρέσεων

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι τα γερμανικά σύνορα παραμένουν κλειστά ως τις 15 Ιουνίου με ορισμένες εξαιρέσεις. Δηλαδή, παρατείνεται η απόφαση που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου ότι η είσοδος στη Γερμανία επιτρέπεται μόνο για επαγγελματικούς ή για πολύ σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Μόνη εξαίρεση από αυτό τον κανόνα αποτελούσαν ως τώρα οι γειτονικές χώρες Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Πολωνία.

Στις χώρες που δεν θα πραγματοποιούνται συνοριακοί έλεγχοι προστίθενται από το Σαββατοκύριακο και το Λουξεμβούργο. Η πλήρης κατάργηση των διασυνοριακών ελέγχων συζητείται και με την κυβέρνηση της Δανίας. Η Κοπεγχάγη ως χώρα διέλευσης θέλει όμως πρώτα να συνεννοηθεί και με τα άλλα σκανδιναβικά κράτη. 

Με τους ομολόγους του από την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία ο κ. Ζεεχόφερ συμφώνησε επί της αρχής ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 15 Ιουνίου. Από το Σάββατο δεν θα πραγματοποιούνται όμως πλέον συστηματικοί αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αν κάποιος πράγματι έχει σοβαρούς λόγους να περάσει τα σύνορα. 

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ