Εφιάλτης στο Μεξικό: Σαρώνει ο κορονοϊός – Σοροί στοιβαγμένες στα νοσοκομεία

O αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πανδημία του κορονοϊού στο Μεξικό είναι πέντε φορές υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς που δίνει στην δημοσιότητα η κυβέρνηση, αναφέρουν εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα.

Tην αποκάλυψη κάνει το Sky News, το οποίο υποστηρίζει πως στην πόλη του Μεξικού, οι Αρχές έχουν ζητήσει πρόσβαση σε επιπλέον νεκροτομεία και χώρους αποθήκευσης σορών, αφού όπως όλα δείχνουν, υπάρχει τεράστια ανάγκη.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί πως στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Λατινική Αμερική, ουσιαστικά δεν τηρείται κανένας κανόνας κοινωνικής αποστασιοποίησης με τις αγορές να είναι κανονικά ανοιχτές και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν κανονικά παρά την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως η καμπύλη του ιού έχει ισοπεδωθεί και πως θα υπάρξει ουσιαστική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό τις επόμενες μέρες.

Σε πρόσφατη ενημέρωσή του, ο πρόεδρος της χώρας, Αντρους Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ είπε μιλώντας στον λαό: «Αυτό που ξέρει ο κόσμος για το Μεξικό είναι πως χειριζόμαστε καλά την κατάσταση και το κάνουμε επειδή σαν έθνος καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Αυτή ωστόσο η θεωρία έχει απορριφθεί από πολλούς που θεωρούν πως ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι σωστός. Αξιωματούχος της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε, χωρίς να γίνει γνωστό το όνομά του, πως τα επίσημα στοιχεία όντως υποβαθμίζουν κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση και τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων

Επικεφαλής του ιατρικού τομέα είπαν στο Sky News πως είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την επερχόμενη πανδημία από τον Ιανουάριο και εκείνη είχε απαντήσει πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν να πετύχουν οι κυβερνώντες».

Η απόκρυψη των ακριβών ποσοστών θανάτου στο Μεξικό, φαίνεται πως αποτελεί μέρος της στρατηγικής περιορισμού του πανικού κυρίως στα πιο φτωχά μέρη της χώρας και της πόλης με τους εκατομμύρια κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό, το διεθνές πρακτορείο συνέλεξε στοιχεία επικοινωνώντας με δεκάδες νοσοκομεία και νεκροταφεία.

Με την βοήθεια του προσωπικού, οι δημοσιογράφοι του Sky News έχουν μαγνητοσκοπήσει βίντεο από δεκάδες νεκροτομεία γεμάτα με σορούς ανθρώπων και άλλες που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη επειδή τα ψυγεία είναι ήδη γεμάτα.

Έξω από πολλούς τέτοιους χώρους, δεκάδες φέρετρα με θύματα του Covid-19 περιμένουν να ταφούν ή να προχωρήσουν σε αποτέφρωση. Οι δημοσιογράφοι του δικτύου επισκέφθηκαν επίσης μια αποθήκη σε ένα νοσοκομείο που οι εργαζόμενοι λένε πως χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως χώρος αποθήκευσης των σορών.

Όπως οι ίδιοι περιγράφουν, συνομίλησαν ταυτόχρονα με έναν υπάλληλο κρεματορίου, ο οποίος έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στα πτώματα που είχαν συσσωρευτεί πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια για να βρουν την σωστή σορό που προορίζονταν για αποτέφρωση.

Η ανάλυση της Sky News για τα δεδομένα που συγκέντρωσε από 30 κρεματόρια σε ολόκληρη την πόλη του Μεξικού αποδεικνύει πως ο αριθμός των αποτεφρώσεων καθημερινά φτάνει και τις 600.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός ατόμων που πεθαίνουν καθημερινά στην Πόλη του Μεξικού τον Μάιο είναι 189 και ο αριθμός για την πολιτεία του Μεξικού είναι 185. Αυτό σημαίνει συνολικά πως οι μέσοι ημερήσιοι θάνατοι ανέρχονται σε 374.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον επιπλέον θάνατοι σε καθημερινή βάση από τις αρχές Μαΐου που πιθανότατα σχετίζονται με τον Covid-19.

 

huffingtonpost

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ