Επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Τι ισχύει με τα κουνούπια

Για τις έρευνες που δείχνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με τις υφασμάτινες, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογία Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού. «Έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια στη χρήση της μη ιατρικής μάσκας. Αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιότητα από τους διεθνείς οργανισμούς, τους επιστημονικούς φορείς και τον ΠΟΥ για τη χρήση της ιατρικής μάσκας μόνο στα νοσοκομεία. Η χρήση υφασμάτινης μάσκας δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, εάν τη χρησιμοποιήσεις σωστά.

Εάν όμως δεν γίνει σωστή χρήση και συχνή αλλαγή τότε ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Επίσης αυξημένος κίνδυνος υπάρχει όταν δεν την αφαιρείς σωστά από το πρόσωπό σου. Το ίδιο ισχύει εάν την αφαιρέσεις χωρίς πρώτα να έχεις πλύνει ή απολυμάνει τα χέρια σου. Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις οι υφασμάτινες μάσκες θα μπορούν να κρατήσουν το 15 – 20% των σωματιδίων».

«Δεν αλλάζει κάτι στην προσοχή μας από τα κουνούπια»

Από την άλλη πλευρά o καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφερόμενος στο εάν ο κορονοϊός μεταδίδεται από το τσίμπιμα του κουνουπιού ήταν αρνητικός. «Δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού και δεν έχουμε τέτοια δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον σωστό αερισμό των χώρων υποστήριξε ότι «ο καλός αερισμός και το καλοκαίρι θα είναι μία θετική παρέμετρος στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Βέβαια ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και οι θερμοκρασιακές συνθήκες. Επιπλέον ελπίζουμε η χρήση σίτας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου τα οποία αναμένουμε να εμφανιστούν το καλοκαίρι. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και γι αυτόν τον ιό. Το εάν θα εκδοθούν κάποιες οδηγίες για τον καθαρισμό των διχτυών στα παράθυρα είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουμε».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ