Ελένη Τοπαλούδη: Ισόβια για την ανθρωποκτονία και 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό στους 2 κατηγορούμενους

Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη επέβαλλε ομόφωνα το δικαστήριο στους δυο κατηγορούμενους για την δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη. Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το ακροατήριο. Πως αντέδρασαν οι κατηγορούμενοι.

Μονόδρομος ήταν τα ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας για τον καθένα από τους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης της Ελένης Τοπαλούδη και κάθειρξη 15 ετών για τον καθένα για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Το 2018 στην Ρόδο η 20χρονη Ελένη Τοπαλούδη έπεσε θύμα βιασμού και δολοφονήθηκε άγρια από τους δυο δράστες οι οποίοι στην συνέχεια την πέταξαν στα βράχια.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου έφερε χειροκροτήματα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία», είπε η πρόεδρος.

Αμίλητοι οι δυο κατηγορούμενοι άκουσαν την απόφαση που επέβαλλε στον καθένα ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 έτη κάθειρξη. 

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας προτείνοντας λίγο νωρίτερα τις ποινές σημείωσε ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη. 

Το δικαστήριο είχε απορρίψει επίσης με ομόφωνη απόφαση τα αιτήματα των κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν.

Η αγόρευση της εισαγγελέως και τα χειροκροτήματα

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν εκείνη που ζήτησε να  μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη όπως και έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Στην ολοκλήρωση της αγόρευσής της τα μέλη του ακροατηρίου την χειροκρότησαν με την Πρόεδρο να  ζητάει να μην το κάνουν ξανά.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία ακόμη επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος. Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. 

Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της.

Για μια συγκλονιστική δίκη μέχρι την τελευταία στιγμή μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας. Εκτίμησε ότι η ποινή θα είναι οπωσδήποτε ισόβια.

Το ξέσπασμα της μάνας της Ελένης Τοπαλούδη

Ξέσπασε η μάνα της Ελένης Τοπαλούδη την ώρα που αγόρευε στο δικαστήριο ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών αναφέροντας πως μακάρι η Ελένη να βρίσκονταν στη ζωή

Τότε η κα Κούλα φώναξε: «Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας κλαίγοντας με το ακροατήριο να την χειροκροτεί. Έξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μνήμης της αδικοχαμένης κοπέλας.

 

newsit

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ