Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: Χίος, Ψαρά και Σάμος παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ανεβάζει το θερμόμετρο η Τουρκία σε ότι αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών, με τον τουρκικό Τύπο να αναπαράγει όσα Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα.

Ειδικότερα με προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Σμύρνη, εκφράζεται ουσιαστικά η άποψη πως η Χίος, τα Ψαρά και η Σάμος “παραβιάζουν” το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Με σωρεία δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναπτύσσουν ένα νέο αφήγημα εναντίον της Αθήνας.

“Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφερόμενο για πρώτη φορά στη συνθήκη της Λωζάνης στις Navtex που εξέδωσε 30 Απριλίου και 15 Μαΐου, επιδιώκει να προειδοποιήσει την Αθήνα για τα νησιά που έχει στρατικοποιήσει”, διατείνεται η εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Από την άλλη ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προτρέπει την Άγκυρα να κινηθεί και προβλέπει έως και “στρατιωτική” ένταση στο Αιγαίο, αν κυκλοφορούν πολεμικά πλοία μέσα στα χωρικά ύδατα των νησιών ακόμη και για ασκήσεις.

Μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με την πρόφαση της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά στην πραγματικότητα υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ