Αχαϊκή Τράπεζα: Πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή 88 ατόμων

Στην τελική της φάση μπαίνει μετά από χρόνια, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, με την κατάθεση της εισαγγελικής πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που αναμενόταν εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο εισαγγελικός λειτουργός που έχει αναλάβει τον ογκωδέστατο φάκελο της δικογραφίας, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 2.000 σελίδες, προσωποποιεί κατηγορίες, όπως περιγράφονται και στη δικογραφία, για δεκάδες άτομα.

Συνολικά, προτείνονται να παραπεμφθούν σε δίκη, 88 άτομα. Πρόκειται στην ουσία για όλα τα διοικητικά συμβούλια της τράπεζας, την επίδικη περίοδο, για τα μέλη όλων των ελεγκτικών επιτροπών, επαγγελματικά στελέχη του φορέα, αλλά και για αρκετούς δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας, προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για ζημιά 209.437.991,67 ευρώ, της ηθικής αυτουργίας σε εξακολουθητική απάτη, της απάτης, της πλαστογραφίας, κ.ά.

Ουσιαστικά ο εισαγγελέας δείχνει να θεωρεί ότι ορθότερη λύση για την ογκώδη δικογραφία είναι η επ’ ακροατηρίω εξέταση.

Νομικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Π», ανέφεραν ότι, το πλαίσιο ποινών που προβλέπονται για κάθε αδίκημα ξεχωριστά, κυμαίνεται μεταξύ 5 – 10 χρόνια κάθειρξης, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την εισαγγελική πρόταση, φαίνεται πως εξαιρέθηκαν τελικά, οι υποθέσεις δανείων για ποσά κάτω των 30.000 ευρώ που, στο μεταξύ έχουν εξοφληθεί. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π» ότι, αυτό οφείλεται στο νέο Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, σε υποθέσεις απιστίας και υπεξαίρεσης, ο υπαίτιος μπορεί να απαλλαγεί πλήρως, αν αποκαταστήσει τη ζημία μέχρι την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Πλέον, εναπόκειται στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή στο σύνολό της, να τροποποιήσει, ακόμα και να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση, εκδίδοντας με την σειρά του, το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο η υπόθεση θα εισαχθεί σε ακροαματική διαδικασία.

Νομικοί που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση ατόμων που εμπλέκονται στην δικογραφία, ανέφεραν στην «Π» ότι μελετούν την πολυσέλιδη πρόταση του εισαγγελέα και από μια πρώτη ανάγνωση, διαπίστωσαν ότι προκύπτουν ζητήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν με υπόμνημα που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, η ζημιά από το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2012, εκτιμάται στο ποσό των 290,4 εκατ. ευρώ. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν όμως, ότι ο προσδιορισμός της ζημιάς, έγινε με βάση τα χρήματα των καταθετών, για τα οποία εγγυήθηκε την καταβολή τους η Εθνική Τράπεζα και δεν είναι αντικειμενικός.

Πλην όμως, για να προσδιοριστεί η ζημιά, πρέπει πρώτα να εισπραχθούν τα δάνεια που οφείλονται, όχι μόνο από τους δανειολήπτες, αλλά και από εγγυητές και το ελληνικό δημόσιο. Πάντως εκτιμάται ότι για να προσδιοριστεί εάν έχει προκληθεί ζημία και σε ποιο ύψος θα πρέπει να εκποιηθούν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας, διαδικασία η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, και απ΄ότι φαίνεται θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια.

www.topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ