Από τις 11 Μαΐου η Γαλλία θα άρει σταδιακά το lockdown – Παραμένουν τα κλειστά σύνορα

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα άρει σταδιακά το lockdown από την Δευτέρα 11 Μαΐου, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ στην περιοχή του Παρισιού, όπου εξακολουθούν να σημειώνονται κρούσματα του κορονοϊού.

«Από την Δευτέρα θα χαλαρώσουμε σταδιακά το lockdown που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου… αλλά η Γαλλία είναι κομμένη στα δύο με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται γρηγορότερα σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη», είπε ο πρωθυπουργός.

Στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι το Παρίσι, οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί: τα γυμνάσια θα παραμείνουν κλειστά τον Μάιο και θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τέσσερις περιοχές: η πρωτεύουσα, ο βορράς, η ανατολική και η κεντρική Γαλλία έχουν κηρυχθεί «κόκκινες» ζώνες επειδή ο ιός κυκλοφορεί πιο ενεργά σε αυτές και τα νοσοκομεία τους δέχονται μεγαλύτερη πίεση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Στο νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, η άρση της καραντίνας αναβάλλεται.

Ο Βεράν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου κορονοϊού αλλά και στις επαφές τους.

Παρά την άρση της καραντίνας, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ τόνισε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. «Από την έναρξη της κρίσης, το κλείσιμο των συνόρων είναι ο κανόνας και η έγκριση να περνά κανείς τα σύνορα είναι η εξαίρεση. Θα διατηρήσουμε αυτό το μέτρο, δεν θα αλλάξει σύντομα» είπε, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ο εμπορικός σύλλογος που εκπροσωπεί τους καταστηματάρχες της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, έκανε γνωστό ότι από την Δευτέρα θα ξαναλειτουργήσουν πάνω από τα μισά καταστήματα της περιοχής αυτής, αλλά θα εφαρμόζουν ενισχυμένα μέτρα προστασίας. Τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα τις καθημερινές και από τις 11 μέχρι τις 6 την Κυριακή.

Ο δήμαρχος της Μόσχας παρατείνει έως την 31η Μαρτίου τους περιορισμούς μετακίνησης

Οι αρχές της Μόσχας παρέτειναν τα περιοριστικά μέτρα στην ρωσική πρωτεύουσα που αφορούν την μετακίνηση πολιτών και την λειτουργία επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους και κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας, έως την 31η Μαΐου.

Όλες οι επιχειρήσεις στην Μόσχα στο τομέα των υπηρεσιών, του εμπορίου, της εστίασης , στον τομέα της παιδείας , του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και σε άλλους μη παραγωγικούς τομείς, οι οποίες έχουν κλείσει, θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές έως την 31η Μαΐου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Σομπιάνιν είπε ότι είναι ακόμη νωρίς να ανοίξουν τα εστιατόρια, τα θέατρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Στην Μόσχα ισχύει καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας σε σχέση με τον κορονοϊό.

Από τις 29 Μαρτίου έχει επιβληθεί μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται σε περίπτωση που αυτό καθίσταται αναγκαίο για ιατρικούς λόγους, για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ή απειλών, για να πάει κάποιος στην εργασία του, για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του αλλά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100 μέτρων από την οικία του, και για την απόρριψη των απορριμμάτων.

Από τις 22 Απριλίου, η χρήση μέσων μεταφοράς επιτρέπεται στους κατόχους ψηφιακής άδειας κυκλοφορίας με αντίστοιχή βεβαίωση εξόδου, η οποία (άδεια) ελέγχεται αυτομάτως.

Αίγυπτος: Παρατείνεται μέχρι τις 23 Μαΐου η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας

Για δύο ακόμη εβδομάδες, μέχρι τη λήξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, παρατείνεται το μέτρο της βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Αυτό ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

Μέχρι σήμερα, η χώρα μετρά 7.588 κρούσματα, εκ των οποίων 469 άνθρωποι που κατέληξαν από τη νόσο Covid-19.

www.newsbeast.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ