Άρση μέτρων: Από 1 Ιουλίου η απελευθέρωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά ταυτόχρονα με την απελευθέρωση στον τουρισμό, τα πρωτόκολλα για την ασφαλή μετακίνηση επιβατών και η διαρκής προσπάθειες φύλαξης των συνόρων, ήταν μερικά από τα σημεία στα οποία στάθηκε στη τηλεσυνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε ναυτιλιακούς συντάκτες ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων με πλοία στα νησιά, θα γίνει ταυτόχρονα με την απελευθέρωση στον τουρισμό που τοποθετείται την 1η Ιουλίου, ενώ η πληρότητα στα πλοία δε θα υπερβαίνει το 50% της δυναμικότητάς τους. Ερωτηθείς για το εάν αυτή η απώλεια για τους ακτοπλόους επιφέρει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Πρόσφατα ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι  31 Ιουλίου παύει το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα μέσω των πρατηρίων καυσίμων στα μικρά νησιά, γεγονός που προβληματίζει τους νησιώτες μήπως αυτό σημαίνει και κατάργηση του μέτρου. Να θυμίσουμε ότι και σε νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα καύσιμα πωλούνταν από 20-40 λεπτά ακριβότερα το λίτρο, από ότι στην ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι το Υπουργείο την επομένη της κατάργησης του μέτρου θα εφαρμόσει σχέδιο ώστε το όφελος να καρπούται απευθείας ο νησιώτης.

Σημεία της τοποθέτησης του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη:

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να έχουμε σήμερα στα χέρια μας έναν εξαιρετικά θετικό απολογισμό, με ελάχιστα κρούσματα συνολικά στα νησιά μας (00) και την μεγάλη πλειονότητα των νησιών (00 νησιά) χωρίς κανένα κρούσμα.

Χαιρόμαστε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακριβώς γι’ αυτό το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης στα νησιά μη μόνιμων κατοίκων εξακολουθεί και ισχύει. Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην άρση του, πιθανότητα παράλληλα με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι ήδη συντάσσονται τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια με πλοία.

Γνωρίζω ότι για πολλούς συμπατριώτες μας μέτρα όπως η απαγόρευση για το κολύμπι και το ψάρεμα, ανέτρεψαν αγαπημένες συνήθεις. Τους ευχαριστώ για την υπομονή και τη συνέπεια που επέδειξαν στην τήρηση τους και – τώρα που οι σχετικοί περιορισμοί καταργήθηκαν – εύχομαι να απολαύσουν τις δραστηριότητες αυτές, πάντοτε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Εντυπωσιακά είναι, όπως γνωρίζετε, τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, σε μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού είναι συνεχής, ημέρα και νύχτα.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, ενώ παραλλήλως φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Τέλος, σημαντικά είναι τα μέτρα στήριξης των ναυτικών και γενικότερα της ναυτιλίας μας. Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έναν κλάδο που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Υπενθυμίζω ενδεικτικά και μόνο κάποια μέτρα για τους ναυτικούς:
Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σε ναυτικούς ναυτικών των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης έχουν ανασταλεί.
Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας ανέργων ναυτικών, μέτρο που αφορά 8641 ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου.
Αναθεώρηση όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή άνεργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση, από την οποία θα ωφεληθούν σταδιακά περίπου 3.500 ναυτικοί.
Απαλλαγή καταβολής του 40% του μισθώματος σε όλους τους ναυτικούς – λήπτες αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, εξασφαλίσαμε την επικοινωνία των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, θεσπίζοντας τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, σε 34 γραμμές σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, έχουν συναφθεί συμβάσεις με 32 πλοιοκτήτριες εταιρείες, ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 15 εκατομμύρια που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παραλλήλως, δώσαμε τη δυνατότητα στις εταιρείες που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας Υπηρεσίας να λαμβάνουν χορηγείται προκαταβολή ίση με το 50% των μισθωμάτων που αναλογούν σε δρομολόγια που εκτελέστηκαν για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ