Φαινόμενο η Ρωσία στην εποχή του κορονοϊού. Τα παράδοξα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πρωτομαγιά ημερήσια αύξηση – ρεκόρ στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν ότι έχει βρεθεί θετικός στον ιό και ότι θα απέχει προσωρινά από τα καθήκοντά του για να αναρρώσει.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα έχει ξεπεράσει τα 114.000, σύμφωνα με το κέντρο που συντονίζει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ωστόσο οι νεκροί είναι πάνω από 1.100, αριθμός που θεωρείται σχετικά μικρός δεδομένων των κρουσμάτων.
Κάποιοι γιατροί εκφράζουν την οργή τους, καθώς δεκάδες νοσοκομεία τίθενται σε καραντίνα με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να μολύνονται από τον ιό, ενώ ερωτήματα εγείρονται για τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας στη Ρωσία εν μέσω της πανδημίας.
Ωστόσο οι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης επισημαίνουν επίσημα στοιχεία για περιπτώσεις πνευμονίας, τα οποία προκαλούνται συχνά από τον κορωνοϊό, αλλά αποδίδονται σε αυτήν κι όχι στον ιό που την προκάλεσε. Αυτό αποδεικνύει ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός θανάτων Covid-19 στη Ρωσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

 

Η οργή
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία κατέληξαν να είναι ένας από τους κύριους χώρους μετάδοσης της ασθένειας Covid-19 και δεκάδες νοσοκομεία έπρεπε να κλείσουν λόγω καραντίνας, ενώ πολλοί γιατροί αρρώστησαν.
Από τα 285 hotspots κορωνοϊού, τον οποίο η χώρα αυτή προσπαθεί να περιορίσει, το 64% βρίσκεται σε νοσοκομεία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκορέλοφ, επιδημιολόγος του κρατικού οργανισμού «Rospotrebnadzor».
Επί εβδομάδες ρωσικά μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν εκκλήσεις από εξοργισμένους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί εντολές να βρεθούν στο προσκήνιο της κρίσης της δημόσιας Υγείας χωρίς επαρκή προστασία και ότι η γραφειοκρατία κόστισε ζωές. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αρκετοί βγαίνουν και μιλάνε με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με δικαστικές περιπέτειες.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ινστιτούτο Τραυματολογίας και Ορθοπαιδικής της Αγίας Πετρούπολης Vreden. Πριν από τρεις εβδομάδες οι αρχές διέταξαν περίπου 500 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να μπουν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού.
Αρχικά η καραντίνα είχε προγραμματιστεί να λήξει την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας ανέφεραν αργότερα ότι το κέντρο θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεωτέρας». Την Κυριακή 26 Απριλίου μια επαγγελματίας Υγείας στο νοσοκομείο δημοσίευσε έκκληση για βοήθεια στο YouTube: «Βήχω, πονάει το στήθος μου, αλλά δεν υπάρχει κανείς να το κοιτάξει, δεν υπάρχει θεραπεία και φάρμακο. (…) Κανείς δεν ήρθε να μας ελέγξει, πώς νιώθουμε, ποιο είναι το σχέδιο για εμάς. (…) Πότε θα τελειώσει αυτό;».
Περίπου 300 άτομα στο Ινστιτούτο του Vreden έχουν προσβληθεί από Covid-19, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο επικεφαλής του νοσοκομείου Ρασίντ Τικχίλοφ. Δύο υπάλληλοι στο ινστιτούτο υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός και πολλοί γιατροί που εξετάστηκαν για τον ιό δεν έλαβαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν πνευμονία.
«Όλοι οι φίλοι μου εκεί είναι άρρωστοι, το 80% των συναδέλφων μου» δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας στο CNN. «(Οι νοσηλευτές) είναι άρρωστοι, αλλά πρέπει να παραμείνουν εκεί και να φροντίζουν τους ασθενείς» συμπλήρωσε. Μερικοί ασθενείς με σοβαρές παθήσεις μπόρεσαν να μεταφερθούν σε άλλες κλινικές. Όσοι έπρεπε να παραμείνουν βρίσκονται στα πρόθυρα θανάτου.
Το Ινστιτούτο Vreden δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Τουλάχιστον 23 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Ρωσία έπρεπε να κλείσουν για καραντίνα τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μολυσμένων επαγγελματιών Υγείας σε εθνικό επίπεδο.

 

Το… παράδοξο
Τα κυβερνητικά στοιχεία για τα ποσοστά θνησιμότητας ανά χώρα, που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στο 0,9% και έχει μακράν τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας περιστατικών από Covid-19 μεταξύ των 10 χωρών με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων λοιμώξεων. Το ποσοστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 5,8%. Για την Ιταλία είναι 13,6% και για τη Γερμανία βρίσκεται στο 3,9%.
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο επαίνεσε τον χαμηλό αριθμό θανάτων στις 22 Απριλίου και ανέφερε ότι το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας της χώρας το 2020 – παρά την πανδημία – είχε πράγματι μειωθεί από έτος σε έτος κατά 4,5%.
Ωστόσο οι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης επισημαίνουν τα επίσημα στοιχεία για περιπτώσεις πνευμονίας που αποδεικνύουν ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός θανάτων από Covid-19 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η Μόσχα κατέγραψε 7.312 κρούσματα πνευμονίας τον Φεβρουάριο, 53% περισσότερα από όσα τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Ιανουάριος σημείωσε ετήσια αύξηση 37%. Η αντιδήμαρχος της Μόσχας Αναστασία Ράκοβα ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία είχε αυξηθεί κατά 70% μέσα σε μια εβδομάδα.
Όταν η 36χρονη δημοσιογράφος στην πόλη Περμ Αναστασία Πέτροβα πέθανε, στις 31 Μαρτίου, αξιωματούχοι Υγείας άλλαξαν την επίσημη αιτία θανάτου από «διπλή πνευμονία» σε «διπλή πνευμονία που προήλθε από κορωνοϊό». Αυτό συνέβη όταν ένας φίλος της δημοσίευσε μήνυμα κειμένου στο οποίο αποκάλυψε ότι η Πέτροβα έλαβε τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ για Covid-19 και ήταν θετικά.
Στο Νταγκεστάν, στον Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας, ένας γιατρός είπε στις 28 Απριλίου ότι στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν 12 άτομα πέθαναν από πνευμονία τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες: «Το 80 έως 90% (από αυτές τις περιπτώσεις) είναι σίγουρα λόγω κορωνοϊού» είπε. Ωστόσο το Νταγκεστάν στο σύνολό του είχε καταγράψει επίσημα μόνο 11 θανάτους από Covid-19 μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

11.5.2020 / ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2124 στις 7-5-2020

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ