Koρονοϊός: Προβληματισμός από τα νέα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας και οικισμούς Ρομά

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας αρκετές φορές στις τοποθετήσεις του είχε αναφερθεί στην γεμάτη ανατροπές και δυσκολίες μαραθώνια πορεία που θα πρέπει να διακύσει η χώρα προκειμένου να εξέλθει από την πανδημία με όσο το δυνατόν πιο μικρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. 

Αυτή ακριβώς την εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα σοβαρή εστία του κορωνοϊού που εντοπίστηκε χθες στην Αττική, και μάλιστα σε ένα από τα ευάλωτα πεδία, σε εκείνο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι που έμεναν σε ΜΦΗ στη Νέα Μάκρη διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο αναφορας για τον κορωνοϊό, “Σωτηρία”, καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ενώ η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που βρέθηκε. Πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι θα δώσουν μια σκληρή μάχη μέσα στο νοσοκομείο για τη ζωή τους. Και δυστυχώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το μελανό σενάριο της μετάδοσης του ιού στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους ηλικιωμένους που έμεναν και συγχρωτίζονταν στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Η Μονάδα «Ευ ζην» στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα. Επιπλέον, στη Μονάδα μετέβησαν το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς με τον κ. Τσιόδρα. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι μισές είναι μη κερδοσκοπικές υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και οι άλλες λειτουργούν από ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), σε αυτές τις νόμιμα λειτουργούσες Μονάδες φιλοξενούνται περίπου 25.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Υπολογίζεται δε πως άλλοι τόσοι είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται στις δομές αυτές.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, πριν καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας, και με αφορμή το θλιβερό συμβάν στην Ισπανία, όπου είχαν βρεθεί σε γηροκομείο άνθρωποι ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί λόγω του κορωνοϊού.

Κρούσματα σε οικισμούς Ρομά

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα και για τον έλεγχο του ιού σε οικισμούς Ρομά σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα παρθούν προκειμένου να μην υπάρξει περιατέρω μετάδοση του ιού σε οικισμό «Ρομά» του Δροσερού Ξάνθης, δήλωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Να θυμίσουμε ότι μετά τη Λάρισα, εχθές και στην περιοχή της Ξάνθης εντοπίστηκε 15μηνών βρέφος θετικό στον κορωνοϊό. Το παιδί, που φέρεται να έχει και υποκείμενο νόσημα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της οικογένειας ώστε να διαπιστωθεί ποια ειναι η εικόνα και το τυχόν επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στον οικισμό. 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ