Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην ανατ. Μεσόγειο προαναγγέλλει η Άγκυρα, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την αποστολή ακόμη και τρίτου γεωτρύπανου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council και το Τουρκικό Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε ότι πρέπει να εδραιωθεί ένα τραπέζι διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει λόμπι κατά της Τουρκίας.

«Έχουμε προτείνει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα προτιμά να δημιουργεί λόμπι κατά της Τουρκίας, αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για έναν ειλικρινή διάλογο», ανέφερε δηκτικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θα στείλουμε και 3ο γεωτρύπανο, αν χρειαστεί

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο οι γεωτρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν και, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο το «Κανουνί» στην περιοχή.

«Οι δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν, τώρα έχουμε και τρίτο γεωτρύπανο, το Κανουνί, και μπορεί να το στείλουμε, αν χρειαστεί, στην περιοχή.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλες τις χώρες, το έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως, εκτός από τους Ε/Κ, τους οποίους δεν τους αναγνωρίζουμε», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία για μία συνεργασία.

Το πρόβλημα στην ανατ. Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά των Ε/Κ, που αγνόησαν την Τουρκία σε δύο πράγματα, υποστήριξε. Στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και στο ότι ξεκίνησαν γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο πριν συμφωνήσουν για ίση κατανομή των φυσικών πηγών ενέργειας με τους Τ/Κ.

«Για τη σταθερότητα της περιοχής πρέπει τα δύο μέρη στο νησί να έρθουν κοντά και να συμφωνήσουν στην ίση κατανομή των ενεργειακών πόρων. Η πρόταση των Τ/Κ αποτελεί τη μόνη λογική και ρεαλιστική λύση. Κι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τους Ε/Κ να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της έντασης στην ανατ. Μεσόγειο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας λόγω των δραστηριοτήτων της στην ανατ. Μεσόγειο σχολίασε ότι δεν συμβάλλουν στη λύση, παρά μόνο ενθαρρύνουν τους Ε/Κ να απομακρύνονται από αυτή.

Η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων

Στην ίδια συζήτηση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ανησυχία ότι η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκρίθηκε σωστά απέναντι σε αυτή την κρίση και δυστυχώς υπάρχουν 1.5 εκατ. Σύροι στο κατώφλι μας. Δεν θα αντέξουμε ένα νέο κύμα προσφύγων είτε προέρχεται από το Ιντλίμπ είτε από οπουδήποτε αλλού.  Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει πριν να είναι αργά», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

 

ethnos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ