Κορoνοϊός: Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» στην οποία αναφέρθηκε ο Τσιόδρας

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και στην λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», εξηγώντας τι σημαίνει αυτή η έννοια.

Όπως είπε, με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιο πιο σημαντικό από τους άλλους.

Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ενός έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης «ανοσίας της αγέλης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδομένη η «ανοσία της αγέλης», θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμη και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης.

 «Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη», πρόσθεσε.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης.  Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    «Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ