Κορονοϊός – ΠΟΥ: Έκκληση για αργή άρση των μέτρων

Η πανδημία της Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα αλλά επιβραδύνεται πολύ πιο αργά, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Με άλλα λόγια, η πτώση είναι πολύ πιο αργή από την άνοδο», είπε, τονίζοντας πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

«Τα μέτρα ελέγχου μπορεί μόνο να αρθούν αν τηρούνται τα σωστά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως μια σημαντική δυνατότητα για ιχνηλάτηση επαφών», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού, τόνισε πως οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης δεν σημαίνουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού τελείωσε.

«Έχουμε σίγουρα παρατηρήσει μια σταθεροποίηση σε ένα αριθμό χωρών στην καμπύλη μετάδοσης του ιού και η ένταση της αύξησης σταθεροποιείται και κάποιες χώρες ξεκίνησαν να καταγράφουν μια αρκετά σταθερή πτώση του αριθμού των εισαγωγών σε νοσοκομεία…».

«Αλλά υπό καμία έννοια, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε. Τώρα είναι η στιγμή για επαγρύπνηση, τώρα είναι η στιγμή να επιτείνουμε την προσοχή», ανέφερε, προειδοποιώντας για πιθανή ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων μόλις οι χώρες ξεκινήσουν να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε το lockdown με το τίποτε… Θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας για το άμεσο μέλλον», ανέφερε, συστήνοντας μια πιο ομαλή διέξοδο από τους περιορισμούς.

Ο Τέντρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον ΠΟΥ, παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ ίσως «διακόψει» την χρηματοδότηση αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Οργανισμού είπε πως συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. «Αυτό που ξέρω είναι υποστηρικτικός και ελπίζω ότι η χρηματοδότηση του ΠΟΥ θα συνεχιστεί. Η σχέση που έχουμε είναι πολύ καλή και ελπίζω πως αυτό θα συνεχιστεί».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ