Κορονοϊός – Βρετανία: Νεκρή 28χρονη έγκυος νοσοκόμα – Έσωσαν το μωράκι

Δραματικές στιγμές στη Βρετανία, όταν μια έγκυος νοσοκόμα 28 ετών εξέπνευσε λόγω των επιπλοκών του Covid 19.

Σύμφωνα με το Channel 4 οι γιατροί της έκαναν καισαρική οπότε κατάφεραν να σώσουν το κοριτσάκι που γέννησε. Άγνωστο παραμένει αν είναι θετικό στον ιό.

Σύμφωνα με αναφορές, η γυναίκα θεωρείτο μια πολύ καλή νοσηλεύτρια. Ο επικεφαλής του ιδρύματος που εργαζόταν η νοσοκόμα έστειλε ένα εσωτερικό email που ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την τραγωδία, σημειώνοντας ότι η απόφαση να προχωρήσουν εκτάκτως σε καισαρική ελήφθη αφότου η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Μάλιστα χαρακτήρισε «αχτίδα φωτός σε αυτή την πολύ σκοτεινή στιγμή » την επιβίωση του βρέφους.

761 νεκροί σε ένα 24ωρο

Τα τελευταία δεδομένα για τους θανάτους από τον κορονοϊό δείχνουν τον αριθμό των νεκρών στους 761, λίγο λιγότερους από χθες (778), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και εισάγονται σε οίκους φροντίδας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλονται αυτομάτως σε εξέταση για τον ιό, μαζί με όσους βρίσκονται ήδη στους οίκους και εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο σε 6.000 οίκους φροντίδας δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν σε εξετάσεις το προσωπικό τους. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του Εργατικού κόμματος για δημοσίευση μίας στρατηγικής εξόδου από το lockdown, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν λάθος να τεθεί το θέμα σε εθνική συζήτηση αυτή τη στιγμή, πριν να παρέλθει η κορύφωση της πανδημίας.

Στην Σκοτία, νέα δεδομένα έδειξαν ότι ένας στους τέσσερις θανάτους καταγράφηκε σε οίκο φροντίδας, με αποτέλεσμα η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον να ανακοινώσει την εξέταση σε όλους τους συμπτωματικούς ασθενείς στους χώρους όπου φιλοξενούνται.

Καθυστέρηση στην ανταπόκριση και διαχείριση κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής σερ Ντέιβιντ Κινγκ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC, υποστήριξε ότι η διαχείριση της πανδημίας έγινε πολύ αργά, παρ’ ολο που είχε καταρτιστεί πριν από χρόνια έκθεση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ενδεχόμενο πανδημίας.

«Το γιατί δεν ανταποκριθήκαμε πολύ νωρίτερα, μόλις ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, απλά δεν ξέρω. Και το λέω αυτό γιατί το 2006, δημοσιεύσαμε μία έκθεση για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας και σε αυτή την έκθεση, φαινόταν ότι εάν ξεσπάσει επιδημία οπουδήποτε στον κόσμο με κάποιον καινούργιο ιό όπως αυτού του είδους –και φυσικά αυτό συνέβη– τότε μέσα σε τρεις μήνες, εξαιτίας των αεροπορικών ταξιδιών, θα υπάρχει παντού στον κόσμο, και φάνηκε ότι ήμασταν απροετοίμαστοι και δεν λάβαμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και τα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ από το 2010, κόστισαν επίσης ζωές, καθώς η τότε πολιτική της κυβέρνησης ήταν η μείωση των δημοσίων δαπανών σε όλο το φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «…Και φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην περικοπή των προγραμμάτων διαχείρισης κινδύνων» είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για περισσότερες δαπάνες προς την υπηρεσία Περιβάλλοντος παρά για τις πανδημίες. «Για μένα αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί, όπως είπα, είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία από το 2006».

Ο καθηγητής πρότεινε ως απάντηση στην τωρινή κατάσταση τις εξετάσεις σε ευρύτερη κλίμακα πληθυσμού ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

 

newsbomb

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ