Κορονοϊός: Αρκεί ένα υποκείμενο νόσημα για να απειλήσει τη ζωή ασθενών
Έστω και ένα υποκείμενο νόσημα να έχει ένας ασθενής που μολύνεται από τον κορωνοϊό, αυξάνονται σχεδόν 80% οι πιθανότητές του να αρρωστήσει βαριά και να εισαχθεί στην εντατική.
Αν όμως έχει δύο ή περισσότερα, ο πρόσθετος κίνδυνος διπλασιάζεται.
Tα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από το νέο κορωνοϊό.
Και όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα έχει ένας ασθενής, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που υπολόγισε πόσο επικίνδυνος είναι ο Covid-19 για τους χρόνια πάσχοντες.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.590 ασθενών που νόσησαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα.
Σχεδόν το 20% απ’ όσους είχαν υποκείμενα νοσήματα εισήχθησαν στην εντατική, χρειάσθηκαν διασωλήνωση ή απεβίωσαν. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους ήταν υγιείς ήταν μόνο 5%.
Ως πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα αποδείχθηκαν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος. Οι μισοί πάσχοντες από ΧΑΠ της μελέτης χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική ή έχασαν τη ζωή τους.
Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα πέμπτο για τους ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Την μελέτη πραγματοποίησε κινεζική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν μέση ηλικία 49 ετών. Οι 686 – δηλαδή το 42,7% – ήταν γυναίκες.
Τα σοβαρά περιστατικά αντιπροσώπευαν το 16% των ασθενών που εξετάστηκαν. Οι 131 από τους ασθενείς της μελέτης (το 8,2%) εισήχθησαν στην εντατική ή χρειάσθηκαν διασωλήνωση.
Οι 50 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Ωστόσο οι πιθανότητες θανάτου ήταν σαφώς περισσότερες στους ασθενείς που είχαν υποκείμενα νοσήματα. Έφτασαν το 8,8% έναντι 1,3% σε όσους είχαν καλή γενικότερη κατάσταση υγείας.
Οι ασθενείς με τουλάχιστον δύο υποκείμενα νοσήματα είχαν 160% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά απ’ ότι όσοι δεν είχαν κανένα.
protothema