Βρετανία: Στην Δικαιοσύνη γιατροί κατά της κυβέρνησης για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού

Δύο γιατροί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των οδηγιών της κυβέρνησης στην Βρετανία, σχετικά με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορονοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τους δικηγόρους τους.

 

Οι δύο γιατροί, που είναι παντρεμένοι και περιμένουν το παιδί τους, εκτέθηκαν σε ασθενείς με COVID-19 και ανησυχούν ότι οι ισχύουσες οδηγίες σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό είναι ανεπαρκείς ώστε να τους προστατεύσουν από τη μόλυνση.

 

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους ολοένα κι αυξανόμενους αριθμούς των επαγγελματιών υγείας που νοσούν βαριά και πεθαίνουν από την COVID-19», επισημαίνουν οι γιατροί Μίναλ Βιζ και Νίσαντ Τζόσι, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Bindmans.

 

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχει μεγάλο άγχος μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που φαίνεται να αλλάζουν χωρίς ρυθμό ή λόγο» τονίζουν.

 

Βρετανία: Ηλεκτρονική κράτηση για το διαγνωστικό τεστ για τους βασικούς εργαζόμενους και εφαρμογή για την ιχνηλάτηση επαφών για τον κορονοϊό

Την λειτουργία μίας εφαρμογής για την ιχνηλάτηση επαφών για τον κορονοϊό δρομολογεί η κυβέρνηση, για την οποία θα προσληφθούν 18.000 άτομα, εκ των οποίων 3.000 κλινικοί γιατροί, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Οι προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το προσωπικό που θα εργάζεται για την λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης θα λάβει ειδική εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όταν θα είναι ασφαλής η χαλάρωση του lockdown, θα χρησιμοποιούνται σχολαστικές διαδικασίες διαγνωστικών εξετάσεων, εντοπισμού και ιχνηλάτησης προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, είπε, ο αριθμός μετάδοσης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει επίσης σημαντικός αριθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων.

 

Σε ό,τι αφορά τα τεστ διάγνωσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι εργοδότες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής θα μπορούν να κάνουν κράτηση ηλεκτρονικά – μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης – για το τεστ για το προσωπικό τους, ενώ από αύριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους.

 

«Μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα, γρηγορότερα και πιο απλά για όλους τους βασικούς εργαζόμενους στην Αγγλία που χρειάζονται το τεστ να το έχουν» είπε. Στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται δάσκαλοι, εργαζόμενοι δικαστηρίων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, βασικών υπηρεσιών, μεταφορών, τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

48 νέα κινητά εργαστήρια για διαγνωστικά τεστ

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό έφτασε τους 18.738, με 616 νέους θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας (χθες ο αριθμός των πρόσθετων θανάτων που ανακοινώθηκαν ήταν 759).

 

Σύμφωνα με τον συντονιστή του εγχειρήματος διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, καθηγητή Τζον Νιούτον, θα τεθούν σε λειτουργία 48 νέα κινητά εργαστήρια διεξαγωγής τεστ, μέχρι το τέλος του μήνα, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων, κυρίως στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί ως κέντρα διεξαγωγής των τεστ, επιπλέον των 31 που λειτουργούν ήδη. Είπε ακόμη ότι η δυνατότητα υλοποίησης διαγνωστικών τεστ διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και φτάνει τις 51.000 ημερησίως, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός αυτών που διεξάγονται καθημερινά είναι λίγο λιγότερος από τις 23.000 (ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας ήταν 100.000 τεστ μέχρι το τέλος του Απριλίου).

 

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της κοινωνικής απόστασης. Για την περίοδο 3-13 Απριλίου είπε ότι το 85% των ενηλίκων είτε δεν έφυγε καθόλου από το σπίτι ή έφυγε για τους επιτρεπόμενους λόγους, το 97% απέφυγε να έχει επαφή με ανθρώπους που δεν ήταν του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και το 93% ότι δεν είχε επαφή με ηλικιωμένους ή ευπαθείς ομάδες, ενώ το 49% ότι εργάστηκε από το σπίτι. Είπε επίσης ότι ο αριθμός κρουσμάτων στα νοσοκομεία μειώνεται, και φαίνεται να είναι κατά 10% μικρότερος από ότι πριν μία εβδομάδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ