Αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού – Εφαρμόζεται ήδη σε τέσσερα ελληνικά νοσοκομεία

Ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα.

Η φαρμακευτική ουσία ρεμδεσιβίρη, που καλλιεργεί βάσιμες ελπίδες στον «αγώνα» κατά του SARS-CoV-2 -και για την οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Σωτήρης Τσιόδρας- χορηγείται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης και σε ασθενείς τεσσάρων ελληνικών νοσοκομείων.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση, σε ενδοφλέβια χορήγηση της ρεμδεσιβίρης αναμένεται να ενταχθούν ακόμη επτά ελληνικά νοσοκομεία. «Αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο για τους ασθενείς και στην Ελλάδα», επισήμανε. Η ενδοφλέβια χορήγησή του πάντως στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά του συγκεκριμένου κορονοϊού, κατά τον γνωστό καθηγητή Λοιμωξιολογίας. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Παναγιώτα Τουλούμη, τα αποτελέσματα θα είναι συγκεντρωτικά για όλες τις χώρες και διαθέσιμα σε περίπου ένα με δύο μήνες.

Πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο «The New England Journal of Medicine» δείχνει το αποτέλεσμα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες με Covid-19. Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία. Κατά την ένταξη στο πρόγραμμα, 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης. Μετά από μέσο διάστημα παρακολούθησης 18 ημερών, 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.

Αποτελέσματα

Οπως προκύπτει από την ίδια δημοσίευση, συνολικά 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο και 7 ασθενείς (13%) πέθαναν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (6 στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε αρχικά δοκιμαστεί στη μάχη κατά του Εμπολα αλλά αποσύρθηκε. Δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία, στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει μελέτη και για χορήγηση ορού αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, σε βαριά πάσχοντες. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εγκρίθηκε στο σχετικό πρωτόκολλο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας μιας τέτοιας μελέτης. Υπάρχει, πάντως, θετική εμπειρία στο παρελθόν από χρήση παρόμοιων θεραπειών στον Η1Ν1, όταν είχε εμφανιστεί σαν πανδημία, όπως και στον SARS και MERS.

Αντισώματα

«Χρειάζεσαι μια λίστα εθελοντών οι οποίοι έχουν περάσει τη νόσο, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, για 14 μέρες είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού, από τους οποίους με κάποιον τρόπο ξεκαθαρίζεις τα αντισώματα αυτά, τα οποία μπορούν να δοθούν μετά σε έναν ασθενή ο οποίος βρίσκεται σε κάποιο στάδιο της νόσου. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε σοβαρά στάδια της νόσου στο εξωτερικό, ενδεχομένως να είναι πιο ωφέλιμο σε ελαφρότερα στάδια της νόσου. Πάντως, πρέπει να γίνει με τους κανόνες της επιστήμης», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι παγκοσμίως η προσπάθεια παραγωγής εμβολίου. Εως τις 8 Απριλίου, παγκοσμίως υπάρχουν 115 υποψήφια εμβόλια (γράφημα 1, πάνω αριστερά), εκ των οποίων τα 78 επιβεβαιώνονται ως «ενεργά». Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση του «Nature Reviews in Drug Discovery».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗΣ

53 ασθενών τα δεδομένα αναλύθηκαν

22 ΗΠΑ, 22 Ευρώπη ή Καναδά

9 Ιαπωνία

57% έλαβαν μηχανικό αερισμό

68% εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο

17 αποσωληνώθηκαν

47% των ασθενών έλαβαν εξιτήριο

13% των ασθενών πέθαναν

Ελέυθερος τύπος

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ