Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για το μπάνιο στη θάλασσα – Λήψη νέων μέτρων
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω περιπτώσεων πολιτών που κάνουν κατάχρηση των μέτρων που δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης.
Το πρώτο πρόστιμο σε κολυμβήτρια
Μόλις την Τετάρτη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια που εθεάθη από το Λιμενικό να απολαμβάνει τη θάλασσα σε παραλία των Αγίων Αποστόλων Χανίων.
Οι ένστολοι την εντόπισαν να κάνει μπάνιο περίπου 100 μέτρα από την ακτή, της ζήτησαν να βγει έξω και παρά το γεγονός ότι δήλωσε άγνοια για την σχετική απαγόρευση, της έκοψαν το πρόστιμο των 150 ευρώ με την αιτιολογία ότι κινούνταν αναίτια.
Κλειστές οι παραλίες μέχρι τον Μάιο
Οι Αρχές εκτιμούν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία αντίστοιχα περιστατικά πολιτών που αναζητούν δροσιά στις παραλίες θα πολλαπλασιάζονται και το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι και ολόκληρο τον Απρίλιο θα βρισκόμαστε στο σπίτι με απαγόρευση των αναίτιων μετακινήσεων και λογικά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Το πόσες θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στις οργανωμένες ακτές;
Τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διεξάγονται συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σενάριο που μελετάται είναι να μην ανοίξουν κατευθείαν οι οργανωμένες παραλίες αλλά κι όταν ανοίξουν αυτό να γίνει με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, να κοπούν για παράδειγμα λιγότερα εισιτήρια ώστε να υπάρχει η κατάλληλη απόσταση μεταξύ των λουόμενων.
Κλειστές και οι πισίνες
Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για τις πισίνες που μπορεί όμως να μείνουν κλειστές λόγω του Covid-19 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις παραλίες, αφού εκ των πραγμάτων η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κολυμβητών είναι σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν υπάρχει ένα άτομο σε κάθε διάδρομο, αλλά έτσι μιλάμε για ελάχιστους συμμετέχοντες.
Ενώ η αρχική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ακολούθως κρίθηκε σκόπιμο να σφραγιστούν για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Το πότε θα ανοίξουν και πάλι παραμένει άγνωστο.