Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας από τη νησιωτική Ελλάδα: Όσοι θέλετε να έρθετε για Πάσχα, να μείνετε σπίτια σας

Κάσος, Τήλος, Κίμωλος και Σκόπελος είναι μερικά από νησιά των οποίων οι κάτοικοι εν όψει Πάσχα φοβούνται την επέλαση εκδρομέων με τους δημάρχους να ζητούν αυστηρότερα μέτρα.

Ο δήμαρχος Κάσου ζητά να τεθεί το νησί σε απομόνωση και να πραγματοποιούνται μόνο τα απαραίτητα δρομολόγια.

«Εμείς προτείνουμε , τώρα πια απαιτούμε να μπούμε σε ακούσιο αποκλεισμό, lockdown. Διέρρευσε χθες ότι θα κατέβουν περίπου 100 άτομα . 100 άτομα είναι το 12% του πληθυσμού. Ήδη τον τελευταίο μήνα έχουν κατέβει 80 άτομα οπότε εμείς δεν μπορούμε να τους επιτηρήσουμε αυτούς. Τους αγαπάμε και τους παρακαλούμε να μείνουν σπίτι να είμαστε υγιείς και να ξαναβρεθούμε το καλοκαίρι.»

Στην Κίμωλο οι αρχές ενημερώνουν τους πολίτες και ο Δήμαρχος απευθύνει έκκληση στους εκδρομείς να μην επισκεφθούν το νησί φέτος το Πάσχα.

«Για εμάς προσωπικά θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η μετακίνηση από και προς το νησί. Κάθε καράβι που έρχεται στο νησί μας, εγώ σαν δήμαρχος αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατεβαίνουμε στο λιμάνι και ελέγχουμε αν αυτοί που έρχονται πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.»

Αντίστοιχα, η δήμαρχος της Τήλου ζητά αυστηρότερα μέτρα καθώς όπως λέει έχουν ήδη μεταβεί στο νησί περίπου 100 πολίτες.

«Να απαγορευτούν όλες οι αφίξεις ακόμα και αυτές των μονίμων κατοίκων. Ζητήσαμε αυστηροποίηση των μέτρων προκειμένου να προφυλάξουμε το μόνιμο πληθυσμό του νησιού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και είναι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε είναι βέβαιο . Δυστυχώς έχουμε 1 γιατρό σε ένα αγροτικό ιατρείο που δεν θα μπορέσει αν το αντιμετωπίσει. Αυτό το Πάσχα θα πρέπει να μείνουμε μακριά για να μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά το καλοκαίρι υγιείς και ασφαλείς ξανά στο νησί μας.»

Ο δήμαρχος της Σκοπέλου σε μία προσπάθεια να προστατέψει τους πολίτες λέει πως δεν θα δεχθεί κανέναν μη μόνιμο κάτοικο.

«Το Πάσχα δεν πρέπει να έρθουν από άλλα μέρη στη Σκόπελο. Καταρχήν αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσουμε άδεια να έρθουν. Αν είναι μόνιμοι κάτοικοι και μπορούν να έρθουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για 14 ημέρες θα μείνουν στην καραντίνα υποχρεωτικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθει κανείς στο νησί μας ειδικά για το Πάσχα τις ημέρες αυτές.»

Αποφάσεις με τις οποίες ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και αποτρέπουν όσους επιχειρήσουν να τους επισκεφθούν, έχουν λάβει και οι δήμοι δεκάδων ακόμη νησιών του Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Σκιάθου μίλησε, επίσης, για καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων και απομόνωση του νησιού για την ασφάλεια των κατοίκων.

Θα πρέπει να υπάρξει καθολική απαγόρευση για να διασφαλιστεί ότι θα αποκλειστούν τα νησιά και να παραμείνουν ασφαλή, εξήγησε.

«Ότι κάποιος είναι από το νησί δε σημαίνει ότι είναι και υγιής.»

Στο πρώτο 10ημερο Μαρτίου το νησί είχε 200 αφίξεις σε μια βδομάδα από διάφορες χώρες και από την Ιταλία, όπως ανέφερε ο δήμαρχος.

«Οι μόνιμοι κάτοικοι ακολουθούν αυστηρά τα μέτρα», είπε επισημαίνονταας ότι ο κίνδυνος έρχεται από τους «έξω».

 

Πηγή: ΣΚΑΙ

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ