Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέες θεραπείες, ενώ ξεκινούν και οι δοκιμές του εμβολίου στην Αμερική
Και ενώ όλοι μένουμε σπίτι και οι επιστήμονες στον τομέα της υγείας μάχονται για την καταπολέμηση του ιού μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα κλινική έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την επικράτηση του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε και από τον κύριο Τσιόρδα στην συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο, η οποία θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης πρόκειται να φανούν σε τρεις μήνες, πράγμα που φρενάρει την χαρά μας για μια άμεση και ταχεία παραγωγή του εν λόγω εμβολίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τη μονοθεραπεία στη χώρα μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με συνδυαστική θεραπεία, από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως τριπλή και τετραπλή σε επιπλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας, μένει να δούμε πως θα πάνε στην ελληνική πραγματικότητα και στον Έλληνα ασθενή και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που δημοσιεύονται με μονοθεραπεία σε άλλες χώρες».
«Έχουμε ανθρώπους που έχουν πάρει τη διπλή και τριπλή θεραπεία και έχουν πάει καλά, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι ήταν σοβαρά και τους κρατούσαμε με νύχια και με δόντια, αλλά πέρασαν το βουνό και είναι σε καλύτερη κατάσταση η υγεία τους», συμπλήρωσε.
“Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Αυτό αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια των αιματολόγων. Γίνεται με πλασμαφαίρεση. Ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου.
Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην ειδική επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα.”