Κανονικά αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Κανονικά θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και θα μεταφερθεί σε όλες τις μητροπόλεις της χώρας, παρολο που η Ανάσταση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως και όλες οι λειτουργίες. Συγκεκριμένα : “Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τη διεξαγωγή συνηθισμένων τελετών που σχετίζονται με το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ” είπε Ισραηλινός αξιωματούχος μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. “Οι περιορισμοί που τέθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ακολουθηθούν ευλαβικά παρόλα αυτά” , δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το jpost, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από πολύωρες συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας και εισηγήσεις των εκκλησιών που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ. Προς τιμήν του πάντως το Ισραήλ, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, φρόντισε να δωθεί το Άγιο Φως ενώ θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα μέτρα που έχει ήδη λάβει.

Οι διάφορες εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ που τελούν ακολουθίες καθ ‘όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα τηρήσουν τα συνηθισμένα μέτρα και θα λειτουργήσουν με ειδική άδεια τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου. Εδώ να αναφέρουμε οτι η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς αρχίζει στις 5 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ενώ για τις ελληνορθόδοξες, αρμενικές, κοπτικές, συριακές κοπτικές και αιθιοπικές εκκλησίες στις 12 Απριλίου.

Όσον αφορά τώρα την Ελλάδα, πρόθεση της κυβέρνησης, ήταν να γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα, με το κυβερνητικό αεροπλάνο. Το ερώτημα όμως που υπήρχε ήταν κατά πόσο εφικτό θα ήταν αυτό, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Το Ισραήλ τελικά φαίνεται να επιτρέπει την προσγείωση αεροσκάφους, τη στιγμή που οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού και παρόλο που το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες αναφοράς του ιού και χώρα με αριθμό κρουσμάτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και για τα εκκλησιαστικά Κώστας Βλάσσης έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και προς το πρωθυπουργικό γραφείο για το Άγιο Φως.

Οι Ρώσοι πάντως έχουν αποφασίσει εδώ και μέρες να στείλουν το αεροπλάνο τους, αλλά απ΄αυτό να μην αποβιβαστεί κανείς. Θα φτάσει το αεροπλάνο όπως λέει το σχέδιό τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και έρθει απεσταλμένος από τον Πανάγιο Τάφο στο αεροπλάνο να τους παραδώσει το Άγιο Φως και αμέσως μετά το αεροσκάφος να αναχωρήσει για τη Μόσχα. Δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από το τυπικό αλλά κυρίως από το τελικό σχέδιο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχουν γίνει οι απαραίτητες συζήτήσεις με τους αρμόδιους φορείς του Ισραήλ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αν κι εφόσον τελικά δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίου, υποστηρίζουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία.


- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ