Τσίοδρας: Αρκετοί συνάδελφοι μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news

Την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση του κοινού έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως πλέον τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα πλέον ανέρχονται στα 418 ανέρχονται καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 31 νέες περιπτώσεις του Covid-19.

Από αυτά, 65 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Επιπλέον, 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

«Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε fake news τα οποία διαδίδονται από «έγκριτους συναδέλφους» του.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι συνάδελφοι του: «στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news» και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού».

Περίπου 2.000 με 3.000 κρούσματα κορονοϊού στον πληθυσμό της Ελλάδας εκτιμάται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή

Την εκτίμηση αυτή έκανε η ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα, ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.

 

newsbeast

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ