Το τρόφιμο-προστάτης του πεπτικού με ελάχιστες θερμίδες

Ένα από τα εδέσματα που όλοι θα απολαύσουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι και το τουρσί. Ξέρετε όμως ότι εκτός από αλμυρό, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και προστατευτικό για το πεπτικό σύστημα;

Το τουρσί αποτελεί προϊόν ζύμωσης, συνεπώς εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που είναι σημαντικοί για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτούν και με τις βιταμίνες του εκάστοτε λαχανικού από το οποίο φτιάχνονται.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά από τα ζυμωμένα τρόφιμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως το τουρσί, είναι πλούσια σε «καλά» μικρόβια (κυρίως οξυγαλακτικά βακτήρια).

 

Στα τουρσιά υπάρχει ποικιλία, καθώς μπορούμε να τα παρασκευάσουμε με πλήθος λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, ακόμη και κολοκυθάκια.

 

Επομένως πείτε «ναι» σε πίκλες, τουρσί και ξινό λάχανο (είναι λιγότερο αλμυρό από το τουρσί και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα).

 

Προσέξτε όμως να κάνετε λελογισμένη κατανάλωση επειδή παρότι το τουρσί δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο -υπολογίζεται ότι 100γρ αγγουράκι τουρσί έχει 12 θερμίδες – περιέχει αρκετό νάτριο, γεγονός που θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους άτομα με υπέρταση.

ygeiamou.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ