Τι είναι ο χανταϊός; Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τον χανταϊό, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στην Κίνα μετά από τον θάνατο ενός πολίτη, την ώρα μάλιστα που η ασιατική χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος μετρούν τις πληγές τους από τον κοροναϊό.

Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλους επιστήμονες που τονίζουν πως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, την άποψη των οποίων επικαλέστηκε στο δημοσίευμά του το in.gr, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει πως «ο χανταϊός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων».

Μάλιστα, σημειώνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτοντας πως δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

» Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

» Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κοροναϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ