Σεΐχης Ντουμπάι: Ένοχος για απαγωγή των παιδιών του κι εκφοβισμό της συζύγου του

Έπειτα από οκτώ μήνες δικαστικής μάχης, οικογενειακό δικαστήριο στο Λονδίνο δικαίωσε την έκτη σύζυγο του σεΐχη του Ντουμπάι, πριγκίπισσα Χάγια.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 70χρονο πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις κατηγορίες της απαγωγής των δύο θυγατέρων του από άλλο γάμο και εκφοβισμού της έκτης συζύγου του.

Οι ενέργειες του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμπ ήταν αντίθετες με το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τον δικαστή και η καταδικαστική απόφαση ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από μήνες ακροάσεων κεκλεισμένων των θυρών και αφού η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αποκαλύφθηκε πως ο σεΐχης είχε οργανώσει την απαγωγή των δύο θυγατέρων του από διαφορετικούς γάμους και τις φυλάκισε στο παλάτι του Ντουμπάι, στερώντας από αυτές την ελευθερία τους.

Το οικογενειακό δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε πως ο σεΐχης ενορχήστρωσε το 2000 την απαγωγή της 19χρονης κόρης του, πριγκίπισσας Σάμσα, από το Κέιμπριτζ ενώ το 2018 διέταξε την απαγωγή της άλλης κόρης του, της 32χρονης πριγκίπισσας Λατίφα, η οποία προσπάθησε να το σκάσει από το παλάτι αλλά κομάντος του πατέρα της την συνέλαβαν σε σκάφος στον Ινδικό ωκεανό και την οδήγησαν πίσω στο Ντουμπάι.

Η πριγκίπισσα Χάγια το έσκασε από το Ντουμπάι επειδή φοβόταν για τη ζωή της

Οι απαγωγές των δύο θυγατέρων του σεΐχη αποκαλύφθηκαν, όταν η έκτη και νεότερη σύζυγός του, πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας, εγκατέλειψε το παλάτι τον περασμένο Απρίλιο μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της και αναζήτησε καταφύγιο στο Λονδίνο ισχυριζόμενη πως φοβάται για την ζωή της.

Η ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας, ζήτησε προστασία από τη βρετανική δικαιοσύνη για την ίδια και τα δύο ανήλικα παιδιά της, την 11χρονη σεΐχα Τζαλίλα και τον 7χρονο σεΐχη Ζαγέντ. Η 45χρονη πριγκίπισσα είχε ζητήσει ενώπιον οικογενειακού δικαστή προστασία από αναγκαστικό γάμο για ένα από τα δύο της παιδιά, δικαστική προστασία από βιαιοπραγίες καθώς και την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών της.

Η έκτη σύζυγος του σεΐχη επέμενε πως ο σύζυγός της προσπαθούσε να παντρέψει την ανήλικη κόρη τους με τον 34χρονο πρίγκιπα – διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει, ήδη, έναν γάμο στο ενεργητικό του και είχε εμπλακεί στην δολοφονία του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποδείξει αν ο ισχυρισμός της πριγκίπισσας Χάγια για «αναγκαστικό γάμο ενός εκ των δύο παιδιών της» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του οικογενειακού δικαστή σερ Άντριου Μακφαρλέιν, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το αν το 2000 το Φόρεϊν Όφις εμπόδισε την αστυνομική έρευνα για την απαγωγή της πριγκίπισσας Σάμσα, ώστε να μην διαταραχθούν οι διπλωματικές σχέσεις με το Ντουμπάι.

Ο σεΐχης δεν παρέστη σε καμία από τις δίκες και τον εκπροσώπησε η ομάδα των συνηγόρων του με επικεφαλής τον εξαίρετο Βρετανό δικηγόρο λόρδο Πάνικ. Αντίθετα, η πριγκίπισσα Χάγια έδωσε το παρών στο δικαστήριο έχοντας στο πλευρό της την δυναμική δικηγόρο των celebrities λαίδη Σάκλετον. Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο γάμος του σεΐχη με την έκτη σύζυγό του είχε καταρρεύσει και η πριγκίπισσα Χάγια δεχόταν απειλές ακόμα και με ποιήματα που έγραφε και αναρτούσε στο διαδίκτυο ο σύζυγός της. Μάλιστα, ο δικαστής έκανε αναφορά και στην εξωσυζυγική σχέση της πριγκίπισσας με τον Βρετανό σωματοφύλακά της, μια σχέση που ξεκίνησε το 2017 ή το 2018.

 

e-daily

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ