Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ξεκινούν την παραγωγή αντισηπτικού

Άφαντα συνεχίζουν να παραμένουν τα αντισηπτικά και το οινόπνευμα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές φαρμακευτικές προχωρούν στη μαζική παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Σε αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση αποδέσμευσε μεγάλες ποσότητες κατασχεμένου οινοπνεύματος για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη.

Η ανεπάρκεια στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης είναι ο ένας λόγος για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται. Ο άλλος είναι βέβαια η κατακόρυφα αυξημένη ζήτηση αλλά και η υπερβολική αποθεματοποίηση από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που ανησυχούν για την επέλαση της επιδημίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ποσότητες που αποδεσμεύει η ΑΑΔΕ προέρχονται ως επί το πλείστον από κατασχέσεις από κυκλώματα παράνομης διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων και ποτών ή από λαθρεμπόρους που φέρνουν παράνομα καθαρή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από άλλα κράτη και στη συνέχεια τη διοχετεύουν σε επιτήδειους που φτιάχνουν παραποιημένα και νοθευμένα ποτά. Μόνον τον Νοέμβριο κατασχέθηκαν περί τους 15 τόνους οινοπνεύματος (96 βαθμών).

Με δεδομένες τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε αντισηπτικά στην αγορά αλλά και στους προμηθευτές, η κίνηση αναμένεται να ανακουφίσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τη ζήτηση. Η ζήτηση μέχρις στιγμής τον Μάρτιο εκτιμάται ότι είναι αυξημένη κατά 1.500% πάνω σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με μαρτυρίες των συμμετεχόντων στην αγορά.

Υπολογίζεται πως με αυτές τις ποσότητες που αποδεσμεύονται (122,6 τόνοι) μπορούν να παραχθούν περί τους 175 τόνους αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε οινόπνευμα ή 350.000 συσκευασίες του μισού λίτρου. Πιθανότατα, θα εμφιαλωθούν σε μεγαλύτερες συσκευασίες από τις οποίες τα νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που θα παραλάβουν τα αντισηπτικά, θα αναπληρώνουν τα δοχεία που διαθέτουν.

 

e-daily

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ