Κορονοϊός: Τι να προσέχετε όταν παραλαμβάνετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ

Η παραγγελία των ειδών πρώτης ανάγκης από το τηλέφωνο ή ηλεκτρονικά και η παραλαβή στο σπίτι μειώνει τον κίνδυνο να μας μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Καλό είναι όμως να τηρούμε και ορισμένους κανόνες ασφαλείας.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην τηλεφωνική ή μέσω email παραγγελία ειδών πρώτης ανάγκης, για να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να τους μολύνει ο κορονοϊός Covid-19. Τι πρέπει να προσέχουν όμως όταν παραλαμβάνουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ;

Η Αμερικανική Ένωση Καταναλωτών (Consumer Reports, CR) και άλλοι ειδικοί έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να μείνουμε υγιείς.

Να κάνετε την παραγγελία σας εγκαίρως

Επειδή τα e-shop έχουν πολλή δουλειά, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις και ως γνωστόν «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει». Για να μην αντιμετωπίσετε, επομένως, ελλείψεις που θα σας καταστήσουν απρόσεκτους, φροντίστε να προγραμματίζετε τις παραγγελίες σας στο σούπερ μάρκετ.

Μην παίρνετε τα τρόφιμα «χέρι με χέρι»

Παρότι οι εργαζόμενοι θα έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και εσάς, προτιμότερο είναι να σας αφήνουν τα ψώνια στο κατώφλι σας και να βγαίνετε όταν φύγουν να τα πάρετε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα έχετε πληρώσει ηλεκτρονικά τον λογαριασμό σας. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να συμπεριλάβετε στην ηλεκτρονική πληρωμή και το φιλοδώρημα για τον υπάλληλο.

Μην κάνετε πληρωμές με μετρητά

Οι πληρωμές με χρήματα που αλλάζουν πολλά χέρια δεν είναι ό,τι ασφαλέστερο μεσούσης μιας πανδημίας. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε τις πληρωμές με μετρητά. Ο υπάλληλος του σούπερ μάρκετ θα έχει μαζί του POS για να κάνετε πληρωμή με την πιστωτική ή την χρεωστική σας κάρτα.

Θυμηθείτε ότι οι συναλλαγές μέχρι 50 ευρώ γίνονται πια ανέπαφα (χωρίς να βάζετε το PIN σας). Αν προγραμματιστείτε έξυπνα, λοιπόν, δεν θα χρειαστεί καν να πληκτρολογήσετε. Μην ξεχάσετε να τηρήσετε την απόσταση ασφαλείας μεταξύ σας (1-2 μέτρα) καθώς θα πληρώνετε.

Να πλένετε τα χέρια σας και τις μη πορώδεις συσκευασίες

Πολλοί αναρωτιούνται αν και πόσο μπορεί να επιζήσει ο κορωνοϊός στα διάφορα αντικείμενα. Απάντηση σε αυτό έδωσαν προσφάτως επιστήμονες από το κυβερνητικό Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID), των ΗΠΑ.

Σε μελέτη που δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει έως 4 ώρες στα αντικείμενα από χαλκό. Η επιβίωσή του μπορεί να φτάσει έως τις 24 ώρες στο χαρτόνι. Επιπλέον, στο πλαστικό και το ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να επιζήσει 2-3 μέρες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ).

Αν τα δεδομένα αυτά σας ανησυχούν, δεν θα έβλαπτε να καθαρίζετε τις μη πορώδεις συσκευασίας με απολυμαντικά μαντιλάκια. Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική λύση: να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας μόλις τακτοποιήσετε τα ψώνια και τις σακούλες. «Η καλή υγιεινή των χεριών είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας», τονίζει η Dr Liz Garman, εκπρόσωπος της αμερικανικής Εταιρείας Επαγγελματιών για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων (APIC).

Καλό είναι επίσης να σαπουνίζετε τα χέρια σας όταν ανοίγετε τις συσκευασίες και χρησιμοποιείτε το περιεχόμενό τους.

«Αν πάντως ανοίξετε το πακέτο των ζυμαρικών 3-4 ημέρες μετά την αγορά του, είναι δύσκολο να σας μολύνει ο κορωνοϊός», διευκρινίζει ο καθηγητής Ιολογίας Dr Eike Steinmann, διευθυντής στο Τμήμα Μοριακής & Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Ruhr, στο Μπόχουμ.

Να σαπουνίζετε ό,τι αγγίζετε
Μόλις τακτοποιήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στα ντουλάπια, πρέπει να σαπουνίσετε καλά όποια επιφάνεια εκτέθηκε σε αυτά. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται να κάνετε απολύμανση, εκτός κι αν ζείτε με άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή ανήκετε εσείς οι ίδιοι σε αυτές. 

Πηγή: iatropedia

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ