Κορονοϊός: Πέντε πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Καθώς η Ελλάδα προχωρά σε αύξηση και σκλήρυνση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από την επιδημία του κορωνοϊού, σε πλήρη ταύτιση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει μάχη με το χρόνο για να βρει τρόπο περιορισμού της επικίνδυνης πανδημίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Yahoo!, τα κρούσματα ξεπερνούν παγκοσμίως τις 110.000 και οι θάνατοι από το COVID-19 φθάνουν τις 3.800, ενώ οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν με ακρίβεια τις οδηγίες των ειδικών για να προστατευθούν.

Σύμφωνα με τον γιατρό Αλόκ Πατέλ, ο οποίος μίλησε στο Yahoo!, υπάρχουν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την επιδημία. Αυτά είναι:

1. Μετάδοση: μεταδίδεται όπως όλοι οι άλλοι ιοί, δηλαδή, μέσω σταγονιδίων από βήχα, φτάρνισμα, μύτη που τρέχει κλπ. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως η οθόνη του κινητού για πολλές ώρες κάνουν απαραίτητη την προσοχή στο καθάρισμα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

2. Συμπτώματα: ο κορωνοϊός προκαλεί συμπτώματα σαν της γρίπης (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην ανάσα), τα οποία μπορούν να είναι ήπια, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρά και έτσι, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν πολύ.

3. Διάγνωση: είναι παρόμοια με της γρίπης (δείγμα υγρών μύτης ή σάλιο), ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, αν και η επιστημονική κοινότητα εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

4. Πρόληψη: καθαριότητα παντού (χέρια, επιφάνειες), δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

5. Μέτρα: κλειστά σχολεία και πιθανή καραντίνα κάνουν αναγκαία την ύπαρξη προμηθειών τροφίμων ή και φαρμάκων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ