Κορονοϊός: Κορύφωση στην Ελλάδα «μέσα στον Απρίλιο» – Γιατί η Αττική προβληματίζει τους ειδικούς

Κορύφωση της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα «μέσα στον Απρίλιο» αναμένει ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6, «από την εμπειρία άλλων χωρών όπως η Κίνα πιστεύουμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε την κορύφωση της επιδημίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τους ειδικούς προβληματίζει περισσότερο η περιοχή της Αττικής «επειδή εδώ υπάρχουν τα περισσότερα “ορφανά” κρούσματα».

Σχετικά με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού αρχικά είπε ότι «από εδώ και πέρα περιμένουμε όλα τα κρούσματα να μην έχουν ιστορικό κινδύνου», στη συνέχεια εξήγησε ότι «το μείζον πρόβλημα δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά η ενδογενής διασπορά».

Ο κ. Σύψας απηύθυνε «παράκληση αυτή τη στιγμή που έχουμε λίγα κρούσματα να μη διασπείρουμε. Το στοίχημα είναι να μην μολυνθούν πολλοί Έλληνες».

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, όπως όλοι οι ιοί έτσι και ο κορονοϊός «θα αφήσει μια συλλογική ανοσία» διευκρινίζοντας ότι «το εμβόλιο της γρίπης δεν προσφέρει καμία προστασία από τον κορονοϊο για τι “είναι άλλη οικογένεια”».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «ήταν εμπροσθοβαρή, ήρθαν πριν να χρειαστούν. Τα αντανακλαστικά υπήρξαν ταχύτατα. Το αν θα χρειαστεί να παρθούν και νέα μέτρα πιθανότατα θα χρειαστεί αλλά αυτό είναι και απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» προσθέτοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας «είναι και αυτή πάνω στο τραπέζι».

Για την κατάσταση με τα κρούσματα σε εργαζομένους σε νοσοκομείο ο κ. Σύψας είπε ότι «ξέραμε ότι ο κορονοϊός κάνει διασπορά στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλη εκπαίδευση του προσωπικού, υπάρχει ιχνηλάτηση και καραντίνα ατόμων και χώρων για να περιορίσουμε τη διασπορά».

«Θα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες αν δεν έχουν σημαντικό πρόβλημα να πάνε στα νοσοκομεία, χρειαζόμαστε κάθε εργαζόμενο σε νοσηλευτικό ίδρυμα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επιλογή να γίνονται τεστ μόνο σε όσους είναι ασθενείς ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη αντιδραστηρίων και πρέπει να διαχειριστούμε τους πόρους μας και βάζουμε προτεραιότητας. Προηγούνται όσοι μπαίνουν σε νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού, οι υγειονομικοί και τα άτομα με ευπαθείς ομάδες. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρξει προμήθεια μεγάλου αριθμού τεστ».

Για τη μετάδοση του ιού ο κ. Σύψας είπε ότι «δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τον αέρα αλλά με σταγονίδια από κάποιον που βήχει και φτερνίζεται χωρίς προφυλάξεις. Η καλυτερη στρατηγική είναι να θεωρούμε ότι κάθε επιφάνεια είναι μολυσμένη, να απολυμαίνουμε και να μην ακουμπάμε τα πρόσωπα. Μην αγγίζετε πόμολα ή χειρολαβές που αγγίζουν και άλλοι όσο γίνεται».

Ερωτηθείς τέλος για τη διαφορά στα ύψη θνησιμότητας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία ο καθηγητής απάντησε ότι «αρχικά φαίνεται ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διαφορά στη θνησιμότητα είναι ότι το σύστημα υγείας της Γερμανίας άντεξε ενώ στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη βόρεια Ιταλία κατέρρευσε».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ