Κορονοϊός: Καπνιστές το 90% των νέων που νοσεί

Υπέρ της πρόσληψης προσωπικού και των ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.Τόνισε επίσης ότι καπνιστές και ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ζήτησε νέες παρεμβάσεις, όπως την πρόσληψη προσωπικού και τάχθηκε υπέρ νέων αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού.

Η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, εξέφρασε φόβους για την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα μας, που δίνει μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

«Τα μέτρα που πήραμε τώρα θα λειτουργήσουν σε 15 μέρες και ανησυχώ για το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Πολύ το φοβάμαι και σωστά έκανε ο πρωθυπουργός και πήρε τις αποφάσεις που πήρε. Έπρεπε να πάρει τα μέτρα που πήρε για να τελειώσει η ιστορία. Πολύ σωστά έκανε ο πρωθυπουργός με την Εκκλησία, άλλο η πίστη, άλλο η επιστήμη».

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες – Υψηλού κινδύνου οι καπνιστές

Στις δηλώσεις της τόνισε ότι προσοχή θέλουν τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και είναι ανοσοκατασταλμένοι, τα άτομα που έχουν ρευματικά νοσήματα, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί.

Ερωτηθείσα για τους καπνιστές, τόνισε ότι είναι άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ αποκάλυψε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορονοϊό είναι καπνιστές. Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες».

Η συμπεριφορά του κορονοϊού

Ερωτηθείσα για τη συμπεριφορά του κορονοϊού, είπε ότι «σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις μπορεί να κάνει μετά από κάποιες μέρες, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη-έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία» σημείωσε και ανέφερε ότι «τώρα τα μαθαίνουμε όλα, τώρα τον μελετάμε, δεν μπορούμε να πούμε για μετάλλαξη».

Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι σε κάθε οργανισμό η συμπεριφορά μπορεί να είναι διαφορετική. Ενώ ισχύει η γενική στατιστική ότι το 85% των κρουσμάτων περνάει ήπια τη νόσο και στο 15%, έχουμε τις σοβαρές επιπλοκές, διασωληνώσεις μέχρι και θανάτους».

«Σωστά ανοίγουν τα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα γιατί υπάρχει ανάγκη. Εκτίμησε ότι «πολύς κόσμος θα νοσήσει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», ενώ τόνισε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ