Κορονοϊός: Γεγονός η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου σε εθελόντρια στις ΗΠΑ

Ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας γράφτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Kaiser στο Σιάτλ χορήγησαν στο μπράτσο ενός υγιούς εθελοντή μία δόση με την ουσία που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός επιτυχούς εμβολίου.Συνολικά η πειραματική δόση θα χορηγηθεί σε 45 εθελοντές, σε δύο δόσεις με διαφορά ενός μήνα.

“Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και για μένα να προσφέρω κάτι”, δήλωσε η Τζένιφερ Χάλερ, 43 ετών καθώς ανέμενε τον εμβολιασμό, σε μια διαδικασία με έκδηλη την αγωνία όλων των επιστημόνων.Μητέρα δύο εφήβων η ίδια, δηλώνει ότι τα παιδιά της βρίσκουν σωστή την επιλογή της να συμμετάσχει στην έρευνα.

Τι δήλωσε η εθελόντρια

Η Χάλερ έφυγε από την αίθουσα του εμβολιασμού χαμογελώντας και διαβεβαιώνοντας: “Νιώθω υπέροχα”.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ορόσημο στην πορεία για τη δημιουργία του τελικού εμβολίου , αν και όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες ακόμη και σε περίπτωση που η έρευνα πάει καλά , το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν την παρέλευση 12 έως 18 μηνών.

Το συγκεκριμένο πειραματικό εμβόλιο (με την ονομασία mRNA-1273) αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna Inc που έχει την έδρα της στη Βοστώνη. Δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση οι συμμετέχοντες στο πείραμα να προσβληθούν από τον εμβολιασμό δεδομένου ότι οι ενέσεις δεν περιέχουν το ίδιο το στέλεχος του κορωνοϊού.

Η εύρεση “ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου” για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό “αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. “Αυτή η μελέτη Φάσης 1, που ξεκίνησε με ταχύτητα ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.” Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ένας οργανισμός στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, εργάζεται μαζί τη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna για να αναπτύξει ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας το σημερινό στέλεχος του νέου κορονοϊού. Η δοκιμή διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, όπου έχουν εκδηλωθεί περιπτώσεις COVID-19 και οι αρχές έχουν απαγορεύσει μαζικές συγκεντρώσεις. Η δοκιμασία πρώιμου σταδίου ή φάσης 1 θα εξετάσει το εμβόλιο σε 45 άνδρες και μη έγκυες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, σύμφωνα με τις δοκιμαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τον ιστοτόπο της NIH.

Η ανάπτυξη, δοκιμή και επανεξέταση κάθε πιθανού εμβολίου είναι μια μακρά, πολύπλοκη και δαπανηρή προσπάθεια που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, λένε οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.

Eμβόλιο έτοιμο για δημόσια χρήση πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο για άλλους 12 έως 18 μήνες

Η δοκιμή σε πρώιμο στάδιο θα διευθυνθεί από την Dr. Lisa Jackson, ανώτερο ερευνητή στο Kaiser. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα κατά προσέγγιση 28 ημέρες, ανέφερε η NIH. Σε κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί δόση 25 μικρογραμμαρίων, 100 mcg ή 250 mcg σε αμφότερους τους εμβολιασμούς, με 15 άτομα σε κάθε ομάδα δόσεων, ανέφερε η υπηρεσία.

“Αυτό το έργο είναι κρίσιμο για τις εθνικές προσπάθειες να ανταποκριθούμε στην απειλή αυτού του αναδυόμενου ιού”, δήλωσε η Jackson. “Είμαστε διατεθειμένοι να διεξαγάγουμε αυτή τη σημαντική δοκιμή λόγω της εμπειρίας μας από το 2007 ως κέντρο κλινικών δοκιμών NIH”. Ο Fauci είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ένα εμβόλιο έτοιμο για δημόσια χρήση πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο για άλλους 12 έως 18 μήνες

Εντωμεταξύ, ορισμένες αρχές υγείας χρησιμοποιούν το αντιιικό φάρμακο RGemtesivir της ilead Sciences, το οποίο δοκιμάστηκε ως πιθανή θεραπεία κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola. Ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε σε ξεχωριστή ακρόαση την περασμένη εβδομάδα ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται στο κράτος της Ουάσιγκτον.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ