Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι παγκοσμίως – Σε συναγερμό ο πλανήτης

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία από 1.000 προηγουμένως, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους». παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Εκατόν δέκα επτά κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της ΕΕ, αλλά κανένας θάνατος.

«Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κοροναϊού», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κοροναϊού θα θεωρείται αδίκημα.

Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντίθεται από επίσημες πηγές η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

 

 

news

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ