Επιθέσεις με μολότοφ στον Έβρο – Ανοιχτό μέτωπο στήνει ο Ερντογαν

Τα όρια και τις αντοχές των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα δοκιμάζει διαρκώς ο Ταγίπ Ερντογάν με τις επιθέσεις από μετανάστες και Τούρκους να είναι συνεχείς. Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια και τις ανησυχίες ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, με σκοπό να αποκρουστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Με φορητές τουρμπίνες – ανεμιστήρες προσπαθούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τα δεκάδες δακρυγόνα και τις μολότοφ που πετούν οι μετανάστες με την βοήθεια της Τουρκίας. Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Frontex οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χρυσοχοΐδης: Δεν περάσει κανείς

Η Άγκυρα με τις ολονύχτιες επιθέσεις έχει ως κύριο στόχο να εξαντλήσει τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που βρίσκονται εδώ και περίπου 15 ημέρες σε θέσεις μάχης, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. “Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη, αλλά και δυνατή. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν θα περάσει κανείς. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Άγκυρας που τροφοδοτεί συνεχώς με δακρυγόνα και με μολότοφ τους μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή. Οι περισσότεροι έχουν στήσει σκηνές, ανάβουν φωτιές το βράδυ, ενώ άλλοι μεταφέρονται με λεωφορεία σε διαφορετικά σημεία των συνόρων δείχνοντας πως ήρθαν για να μείνουν.

Ακάρ: Καμία λύση χωρίς την Τουρκία

Την σκυτάλη της προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε πως τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς την Τουρκία.

“Δεν μπορείτε πλέον να λύσετε προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την Τουρκία”. Παράλληλα πρόσθεσε πως η Άγκυρα διαμορφώνει με τις κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή τις διεθνείς εξελίξεις. “Δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς την Τουρκία, οι λύσεις δεν είναι έγκυρες, όλοι πρέπει να το καταλάβουν” είπε ο Χολουσί Ακάρ.

Διπλή στήριξη από τις ΗΠΑ

Τόσο ο Τζέφρι Πάϊατ που συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, όσο και η ετήσια έκθεση του StateDepartment τις ξεκάθαρες αποστάσεις που παίρνουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τόνισε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο. “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της”.

Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκει έκθετη την Τουρκία σε πολλαπλές παραβιάσεις. Στο κείμενο της έκθεσης γίνεται λόγος για δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αδικαιολόγητες συλλήψεις, ύποπτους θανάτους, βουλευτών, πρώην βουλευτών, δικηγόρων, ξένων υπηκόων, δημοσιογράφων, δικηγόρων μέχρι και εργαζομένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό στην ετήσια έκθεση αναφέρεται σε περιπτώσεις άρνησης εισόδου στην χώρα σε Ιρακινούς, Σύριους, Αφγανούς, που δεν είχαν έγγραφα, όπως και απελάσεων Σύριων κι Αφγανών που αιτήθηκαν άσυλο. Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις Σύριων, που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες στην μεθόριο των δύο χωρών.

Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τόνισε πως η ηγεσία της Ε.Ε βρέθηκε στα σύνορα και είδε την κατάσταση. “Κατέστη σαφές ότι η Ευρώπη μπορεί να κρατήσει το εξωτερικό της σύνορο και δεύτερον, αυτές οι τακτικές τις Τουρκίας είναι ένδειξη ανασφάλειας, όχι ισχύος”, είπε ο κ. Σχοινάς στο Open.

Παράλληλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα σημείωσε ότι “κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους στο μεταναστευτικό ώστε η διαχείριση των ροών να γίνεται προς όφελός της” τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Επιμερισμός μεταναστευτικού και σε άλλες χώρες

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με την επίτροπο Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δεν έκρυψε την ανησυχία του για την στάση της Άγκυρας στον Έβρο τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Ευρωπαία Επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την Μετανάστευση και το Άσυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ