Εμπόλεμη ζώνη" η ΕΕ λόγω κορονοϊού – Πρωτοφανή μέτρα σε καιρό ειρήνης

Σε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του κορονοϊού προχωρά η Ευρώπη με στόχο να αποκόψει την ορμή του και ελπίδα να διασώσει εκατομμύρια πολίτες, αλλά την οικονομία που κατακρημνίζεται.

Το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου προς τον γαλλικό λαό είναι χαρακτηριστικό και μαρτυρά την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα που μετρούσε έως χθες 6.633 κρούσματα και 148 νεκρούς.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος”, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπενθύμισε ότι η Γαλλία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναλάβει ανάλογα μέτρα σε καιρό ειρήνης.

Το πιο δραστικό από τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων από σήμερα το μεσημέρι και για 15 ημέρες ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορονοιού.

“Οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους δεν θα επιτρέπονται, δεν θα είναι δυνατό να συναντήσετε τους φίλους σας: ο στόχος είναι να μειώσουμε στο μέγιστο τις επαφές μένοντας σπίτι” υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του. “Παντού στη γαλλική επικράτεια, θα επιτρέπονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις, ώστε να πραγματοποιούνται τα απαραίτητα ψώνια, με σεβασμό στις αποστάσεις, αλλά και μετακινήσεις για θέματα υγείας και εργασίας” πρόσθεσε.

Και επειδή ασυνείδητοι υπάρχουν και στην Γαλλία ο κ. Μακρόν απευθύνθηκε και προς εκείνους:

“Με το να αγνοείτε τις συστάσεις μας δεν προστατεύετε τους εαυτούς σας, αλλά δεν προστατεύετε ούτε τους άλλους. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή αγαπημένων μας προσώπων” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνωρίζοντας ότι αρκετοί Γάλλοι αψήφησαν τα μέτρα της κυβέρνησης για αυτοπεριορισμό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκλεισε το διάγγελμα του με μια παράκληση, αλλά και μια δέσμευση. Συνέστησε στον γαλλικό λαό να μην “υποκύψει στον πανικό” παρά το γεγονός ότι η περίοδος αυτή είχε πολλές αβεβαιότητες και ασταθείς πεποιθήσεις.

Εγγυήθηκε όμως ταυτόχρονα ότι “θα αντιδράσουμε δυναμικά. Την επόμενη ημέρα δεν θα έχουμε επιστροφή στο πριν. Θα έχουμε μάθει με εμένα προσωπικά πρώτο, να αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες. Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων” είπε.

Γερμανία

Στην Γερμανία που ο κορονοιός έσπασε το φράγμα των 7.174 κρουσμάτων με περισσότερους από 14 νεκρούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα έγινε έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων.

Σε ότι αφορά τα κύρια οικονομικά μέτρα αφορούν τη διευκόλυνση προς εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω πανδημία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

Στην Ισπανία η κατάσταση είναι τραγική. Είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία σε αριθμό κρουσμάτων και σε απώλειες ζωών.

Η πανδημία έχει “χτυπήσει” περισσότερους από 9.500 άνδρες και γυναίκες και έχει σκοτώσει πάνω από 350 άτομα. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά είναι στην περιφέρεια της Μαδρίτης (4.665), την περιφέρεια της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Για να σταματήσει η διασπορά του ιού η χώρα μπήκε σε καραντίνα για 15 ημέρες. Οι κάτοικοι της θα βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους ανάγκης (ιατρικοί λόγοι, για αγορά ειδών διατροφής και για να εργαστούν). Σκέψεις υπάρχου να κλείσουν και τα σύνορα. Ενώ η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κινεζικές μεθόδους με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προκειμένου να στείλει δημόσια μηνύματα που καλούν τον κόσμο να πάει σπίτι του.

Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται στην θλιβερή πρώτη θέση των χωρών της Ευρώπης λόγω της αδιαφορίας που υπέδειξε τις πρώτες στιγμές, αλλά και της απροθυμίας των κατοίκων να αλλάξουν την καθημερινότητα τους.

Στο κέντρο της “κόλασης” βρίσκεται το βόρειο τμήμα της, ειδικά της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Συνολικά τα κρούσματα προσεγγίζουν το φράγμα των 30.000 και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.000.

Από την Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της έχει μπει σε καραντίνα. Τα μέτρα περιορισμού που θα ισχύσουν έως την 3η Απριλίου εκτείνονται από το Μιλάνο έως τη Βενετία. Έτσι έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις 15 και πλέον εκατομμυρίων Ιταλών και Ιταλίδων. Κλειστά παραμένουν μουσεία, γήπεδα, πισίνες, καταστήματα και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Βρετανία

Στην Μεγάλη Βρετανία τα νέα κρούσματα, αλλά και οι αυξανόμενοι θάνατοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να τρομάζουν τον Μπόρις Τζόνσον που μέχρι χθες ήταν θιασώτης της θεωρία της ανοσίας της αγέλης. Τώρα ζητά να περιοριστούν οι δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και οι επισκέψεις στις παραδοσιακές πάμπ, αλλά και σε άλλους χώρους.

Στην Ελλάδα από σήμερα μπαίνουν σε εφαρμογή νέα αυστηρότερα μέτρα. Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και μένουν ανοικτά φαρμακεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, μανάβικα, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι, συνεργεία, pet shop, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και καταστήματα με οπτικά είδη.

Η πιο σοβαρή όμως εξέλιξη είναι η απόφαση να εναρμονιστεί η Εκκλησία με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Είχε προηγηθεί χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με την απόφαση αναβάλλονται όλες οι λειτουργίες. Επίσης μυστήρια και τελετές θα γίνονται σε στενό κύκλο συγγενών.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ