Αρχιεπισκοπή: Η θεία κοινωνία είναι Μυστήριο και δεν θα απαγορευτεί για τον κορονοϊό

Εκτός συζήτησης είναι για την εκκλησία η απαγόρευση της θείας κοινωνίας ως μέτρου προφύλαξης από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα του κορονοϊού, πηγές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σημειώνουν στο thetoc.gr ότι η εκκλησία θα συνδάμει στα μέτρα περιορισμού του ιού που έχει αποφασίσει η Πολιτεία, αλλά ως προς τη θεία κοινωνία, όπως αναφέρουν:

“Το όλο ζήτημα είναι δογματικό. Η θεία κοινωνία αποτελεί Mυστήριο και τα Μυστήρια δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον οιοδήποτε. Είναι αδιανόητο να σκέπτεται οποιοσδήποτε, και ειδικά αυτοί που ουδόλως γνωρίζουν τα της εκκλησίας ότι η εκκλησία θα μπορούσε να… απαγορεύσει τη μετάδοση της θείας κοινωνίας ακυρώνοντας και αναιρώντας την ίδια τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη”.

Συνεπώς, δεν αναμένεται να δοθεί ούτε με άμμεσο ούτε με έμμεσο τρόπο κάποια οδηγία προς τους πιστούς να αποφεύγουν τη μετάλειψη.

Ωστόσο ως προς τον εκκλησιασμό των πιστών, αναμένεται να υπάρξουν είτε μέσω ανακοίνωσης είτε από άμβωνος “διακριτικές” -όπως τονίστηκε στο thetoc- συστάσεις να αποφεύγoνται οι συναθροίσεις για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, κατά τις αντίστοιχες συστάσεις της Πολιτείας. Πηγές αναφέρουν ότι σήμερα πιθανότατα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα ανακοινώσει το κλείσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου της στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα προφύλαξης προς τους πιστούς.

Τονίστηκε, τέλος, ότι στην επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό συμφωνήθηκε η εκκλησία να συνδράμει στην ενημέρωση και στην προφύλαξη των πολιτών και για τον λόγο αυτό ήδη έχει αποστελεί προς τις Μητροπόλεις και προς όλες τις ενορίες εγκύκλιο σημείωμα με οδηγίες προφύλαξης.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ