Έβρος: Έχουν αποτραπεί 32.423 απόπειρες παράνομης εισόδου

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η μεγάλη επιχείρηση ενάντια στο κύμα προσφύγων και μεταναστών που στέλνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών στον Έβρο.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση σήμερα εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Όπως τονίζεται το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 11 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν.

– Εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Για τις 4,5 ημέρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης τα σωρευτικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις και έχουν συλληφθεί 231 άτομα.

Νέα συντονισμένη επίθεση μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Ευρωπάιων αξιωματούχων

Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών από το πρωί, μετά τη νέα επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου, είναι το από που προέρχονται τα χημικά και τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται από την τουρκική πλευρά.

Κατά τη νέα απόπειρα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από εκατοντάδες μετανάστες, οι ελληνικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με χημικά, που φαίνονταν να εκτοξεύονται από τους ίδιους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, αποκαλύφθηκε τι συμβαίνει. Φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, αποδεικνύουν ότι η προέλευση των χημικών είναι όχι απλά η τουρκική πλευρά αλλά η ίδια η τουρκική αστυνομία.

Το βίντεο ντοκουμέντο:

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο που έχει καταγραφεί απο ελληνικής πλευράς δείχνει καθαρά την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα.

Τα επεισόδια εξελίχθηκαν στην περιοχή του ελληνικού φυλακίου στον Έβρο και στο νοτιότερο τμήμα των συνόρων.

Ομάδες μεταναστών εκτόξευσαν κατά των ελληνικών δυνάμεων μεγάλες ποσότητες χημικών, πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών.

Στο σημείο βρίσκονταν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, οι οποίες ήταν παρατεταγμένες κατά μήκος του φράκτη, και με τις σειρήνες τους προσπαθούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τους μετανάστες ενώ η αστυνομία από τα μεγάφωνα προειδοποιούσε το πλήθος να μην παραβιάσει τα σύνορα.

λεσβος

Η αρχή έγινε όταν μετανάστες άρχισαν να ρίχουν μαζικά χημικά προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου. Τα χημικά λειτούργησαν ως προπέτασμα καπνού με τους μετανάστες να συγκεντρώνονται ανά ομάδες προς το νοτιότετο τμήμα των συνόρων, όπου τα επεισόδια συνεχίστηκαν με δακρυγόνα και χημικά.

Αρχικά ακούστηκαν δύο εκκωφωντικοί ήχοι για να ακολουθήσει ένα “μικρό χάος”. Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο για να τον ελέγξουν, κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα.

Στήνουν καταυλισμό απέναντι από τις Καστανιές

Την ίδια στιγμή, ένας άτυπος καταυλισμός, αλλά και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει στηθεί στην περιοχή Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων απέναντι από τις Καστανιές Έβρου.

Εκεί βρίσκονται ήδη όσοι επιχείρησαν από την Παρασκευή να περάσουν ομαδικά στην Ελλάδα αλά δεν τα κατάφεραν, ενώ συνεχίζουν να φτάνουν και άλλοι με την ελπίδα να περάσουν, αφού το τουρκικό καθεστώς τους ενημερώνει πως τα σύνορα είναι ανοιχτά για την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια “έκτακτη” κατάσταση

Η “προστασία των συνόρων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται “με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, υπενθύμισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ‘Ιλβα Γιόχανσον, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια “έκτακτη” κατάσταση.

Η ‘Ιλβα Γιόχανσον και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτήθηκαν για τις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορούν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Αθήνα στα σύνορα απέναντι στις ροές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

“Ασφαλώς οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ασφαλώς αυτό πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, δήλωσε η ‘Ιλβα Γιόχανσον, αρμόδια για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά και δεν πρέπει να είναι ανοιχτά”, δήλωσε.

“Όλα όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να γίνονται βάσει του δικαίου”, υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Έλληνας Επίτροπος κάλεσε να επιδεικνύεται “προσοχή” όσον αφορά τις εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δήλωσε “πεπεισμένος” ότι η Αθήνα μπορεί “ακόμη και σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις να καταστήσει τη διαχείριση της κατάστασης συμβατή με το δίκαιο”.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για μια μεταρρύθμιση της πολιτικής της για το άσυλο, ενώ αναμένεται ο ίδιος μαζί με τη Γιόχανσον να παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες μια νέα Συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο.

“Τολμώ να πω ότι αυτό θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε έναν τόσο εμβληματικό στόχο”, είπε ο Σχοινάς καλώντας επίσης να χορηγηθούν επαρκή μέσα για τον έλεγχο των συνόρων στον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό μακροπροθεσμα της ΕΕ, ο οποίος τελεί υπό συζήτηση.

Οι δηλώσεις των δύο Επιτρόπων έγιναν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ