Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικ. Σήψας: Ακόμα κι ένα αρνητικό τεστ δεν εγγυάται ότι δεν έχει μολυνθεί κάποιος

Ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας, Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, μιλάει για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. «Μέχρι τώρα τα πάμε καλά. Θα περιμένουμε αύξηση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά θα αντέξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Είναι μια επιδημία, ένα φαινόμενο που είναι πολύ απρόβλεπτο. Πρέπει να σκεφτόμαστε το παράδειγμα της Κίνας. Αν το ακολουθούμε αυτό, είναι περίπου 8 βδομάδες που διαρκεί η επιδημία», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Το παιχνίδι παίζεται στη διασπορά. Τώρα είναι κρίσιμη στιγμή να μην διασπείρουμε. Αν δεν διασπείρουμε τη νόσο, θα περάσουμε εύκολα την τρικυμία. Αν διασπείρουμε τη νόσο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στον δειγματοληπτικό έλεγχο που θα ξεκινήσει, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι που θα αρχίσουν να γίνονται θα είναι τυχαίοι. «Μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε ένα πολύ καλό εργαλείο για να την παρακολουθούμε». Πάντως, έδωσε και την απάντηση σε κάτι που μας τρομάζει: «Μπορεί εγώ σήμερα να μολυνθώ από τον ιό και αν κάνω τον τεστ αύριο θα είναι αρνητικό. Για να θετικοποιηθεί πρέπει να περάσουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε μέρες. Επομένως, ένα αρνητικό τεστ δεν εξασφαλίζει ότι δεν έχω μολυνθεί», τονίζει ο κ. Σύψας.

 

topontiki

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ